5. dec, 2017

Femitolv, #tystiklassen, gympa, Unga i Sverige, LSS, tillgängliga bostäder

Såg stormånen igår morse mot en blekblå klar himmel. Vackert!  

Var för första gången i mitt liv på ett gym, ja, en rehabdito för att motverka höftartrosen. Det passar mig; att delta i grupp. Riktigt roligt och ingen träningsvärk idag. I övrigt en dag med interna möten plus presidiet i samverkansrådet med tillgänglighetsrörelsen för att förbereda nästa möte med rådet.

Kommunala gruppens arbetsutskott planerade för innehållet i (V)äxjös Kommunnytt nästa halvår. Vi prickade in datum för besök i alla de fyra kommundelscentra som vi inte gjort nerslag i ännu plus ett återbesök i Gemla. Det blir förhoppningsvis samtal med samhällsföreningen/sockenrådet på varje ort, besök på skola och/eller äldreboende, något privat företag etc. Kalendrarna fylls på snabbt. Och så möte med fullmäktigegruppen inför denna dags kommunstyrelse och arbetsutskott. Många ärenden men inte så mycket att hetsa upp sig för.

Besviken och förvånad över att alla övriga partier säger nej till vår motion om ”feministiskt självförsvar” som tillval för tjejer på högstadiet. Vi trodde ärligt att #tystiklassen skulle gjort så pass intryck att det skulle ses som självklart. Ännu inte helt avgjort för motionen ska upp i fullmäktige, men där händer sällan något oförutsett.  Däremot är vår motion om utbildning i våld i nära relationer inom omsorgen positivt besvarad efter bra jobb i omsorgsnämnden av Eva-Britt Svensson.

Äntligen var min insändare om Centrumskolan i Växjö och nerskärningarna av personal där i tidningen idag! Den finns förutom i smp.se/Smålandsposten också på www.vvaxjo.se.

Fick info på kommunstyrelsen att inventeringen av tillgängligheten (V-skrivelse) inom Växjöbostäder och utemiljön där är klar. Nu går inventeringen vidare till Vidingehem, det andra kommunala bostadsbolaget. Måste höra om något privat bostadsbolag är med på tåget. Massor av hyresrätter är ju sålda till privata bolag, vars hyresgäster, nuvarande och kommande, också är betjänta av tillgänglighet, ute och inne.

Konstaterar att den moderatledda majoriteten gjort helt om när det gäller att bygga på åkermark i Marklanda. Förslag till beslut tidigare var nej av nationella såväl som lokala miljörestriktioner för att exploatera åkermark. Nu var det ja på arbetsutskottet, där jag inte kunde yrka, eftersom jag som ersättare inte tjänstgjorde idag.

Fick på arbetsutskottet en bra information om hur nerdragningar/tolkningar av LSS och rättigheten till personlig assistans påverkar dels de behövande, dels kommunens kostnader. Lite osäkert i dagsläget men det finns identifierade personer som hamnar i ett slags ingenmansland tills utredning och direktiv klarnar. Oro förstås. Det är stor skillnad på att ha personlig assistans och att vara på ett boende eller ha hemtjänst. Med assistans följer självbestämmande och frihet.  Hemtjänst och boende innebär att någon annan bestämmer innehållet i livet.

Idag är det 5/12 och ”Femitolvrörelsen” hade som vanligt torgmöte kl 11.55 på Storgatan i Växjö. Jag missade det för jag använde lunchen att handla kattmat, servera kattmat och klia katterna, som får vara ensamma till sent igen. ”Ung i Sverige” har manifestation för amnesti för unga människor som oförskyllt har hamnat i Sverige och hotas av utvisning till ett av världens farligaste länder, om jag läste rätt häromdagen, näst farligaste? Ca 1 600 civila har dödats hittills i år. Demonstration från järnvägsstationen kl 17.00 idag till Storgatan och scenen. Där blir det tal med mera. Ska delta i det och därefter är det julmiddag med kommunstyrelsen.

I morgon visning av möjliga begravningsplatser på Skogslyckans kyrkogård. Hoppas det löser sig med plats som känns bra för oss alla berörda.

Avslutar veckan med Stockholm torsdag-fredag, först SKL (Sveriges kommuner o landsting) om besöksnäringen, sedan nätverket för regionala organisationer, som Destination Småland.

Carin Högstedt

171205

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559