2. dec, 2017

Advent, Växjö Ridklubb, tjejdominerad sport, ojämställt, sockertoppsgran, LSS- Frihet

Lördag eftermiddag. Hemma efter några timmars meningsfulla aktiviteter. Manifestation i Alvesta för ”Assistans – Frihet, Rädda – LSS”! Så väl organiserat, en ren fröjd att komma och vara med. Jag bedömde drygt 100 personer i demonstrationståget genom ett fint julpyntat Alvesta. Talkörer, skrammel med musikinstrument, fyra tal och alla var mycket tydliga, mycket bra! Här är en grupp människor som är beroende av eller anhöriga till beroende av personlig assistans för att kunna leva och bestämma över sitt liv som andra kan. LSS, frihetsreformen från 1993, hotas och inskränks istället för att värna friheten och de människor som är berörda. Det kan vara du eller jag i morgon, våra barn, föräldrar, barnbarn. - 2 miljoner röster handlar det om, sa en talare. – Regeringen vill tydligen inte bli omvald, sa en annan. – Lukas ( en ung man med assistent) vet till skillnad från Östling varför vi betalar skatt, sa någon.

Innan dess ett två timmars studiebesök på Växjö ridklubb i Araby. Vilket privilegium att få så mycket information av så väl förberedda och engagerade ridskoleföreträdare! Verkligen väl använd lördagsförmiddag. Vi var tre från (V)s kommunala grupp som blev guidade genom anläggningarna, där delar är från 1800-talet och där det också finns delar som är uttjänta. Så satte vi oss i det enda uppvärmda rummet, fikade och pratade. Vi i (V) börjar nu få en bild av hur de fem olika ridklubbarna i kommunen ser ut och och deras olikheter. Här i Araby är det betoning på ridning för personer med funktionsnedsättningar, på små barn, på fritidsverksamhet mer allmänt, allt är inte ridning, och alla är välkomna. Ungdomssektionen är mycket aktiv och ordnar t ex barnkalas, modell Leos Lekland, fast i en annan miljö och med annat innehåll. Från början togs vi emot av fyra representanter, sedan växte skaran intresserade och till slut var vi nog 15 i det varma rummet med det goda fikat. Imponerande verksamhet! Stora möjligheter att utöka, kö till ridskolan, men lokalerna måste åtgärdas och spiltor byggas om till boxar. Återstår att besöka Lammhults ridklubb och den på Teleborg. Ridsporten vill vi i (V) prioritera och argumenten är folkhälsa, arbetsmiljö, jämställdhet. Andra sporter har anläggningar som har milsvid högre standard. Det är ojämställt och grunden är att det är en tjejdominerad sport. Vad skulle det annars vara? De har inte ens duschar. Men ett himla driv!

I morgon 1 advent. Har gruvat mig för helgerna med förlusten av maken L så nära inpå. Men en dag i taget, en ljusstake här och en där. Så sakteliga har det blivit ungefär så pyntat som det brukar vara. Tänkte ett tag bryta traditionerna och faktiskt ha en riktig julgran på altanen. Men ångrade mig. Sockertoppsgranen stå ju bara ett par meter från altanen och är hur fin som helst. Den fick en ny belysning (LEDslinga), uppsatt  med hjälp av dotter, och det blev riktigt fint. I morgon adventsfika hos min granne och barnbarnens farmor. Sedan ett distriktsstyrelsens arbetsutskott för att bl a räkna röster i kongressombudsvalet. Vi brukar inte ha möten på helgerna, men nu händer det. Tyvärr missade jag Älghults julmarknad denna helg, den riktigt genuina. Inget att göra åt. Hembygdsföreningens årsbok har jag dock köpt på bokmässan häromsistens.

En god advent till alla!

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559