30. nov, 2017

Kosta, Vederslöf, FoU, LSS, kommunlista, valförberedelser, besöksnäring

Vilken kompakt vecka hittills! Inte hunnit blogga förrän jag nu torsdag eftermiddag gör våld på schemat. Jag kör inte i snöblask till Lammhult tur och retur, 80 km, för ett studiebesök. Jag hade hela dagen inbokad i Lammhult på olika företag ihop med kommunala tjänstepersoner och några politiska företrädare från kommunstyrelsen. Men så visade sig den regionala FoU-beredningen, där jag nu är nyvald ordförande, ha möte just denna dag och det gick före Lammhult. Tyvärr – en heldag i Lammhult hade varit intressant, men jag kan bara vara på ett ställe samtidigt.

FoU-beredningens möte gick bra, tycker jag. Intressant information från en  forskargrupp inom Hälsa, humaniora, medicin. Trevliga förtroendevalda och tjänstepersoner med gedigna kunskaper i ämnet. Det som kan diskuteras är organisationsformen ”beredning” som i detta fall betyder ”bereda ärenden till regionala utvecklingsnämnden”, en slags mellanställning utan makt att genomföra. Men det får nästa års nya regionfullmäktige, efter valet, avgöra hur Region Kronobergs politiska organisation ska se ut. Jag ska göra det bästa av uppdraget och möjligheterna i det under 2018.

Igår var det Smålandsdagen i Kosta på glashotellet, inte att förväxla med ”glashuset” i Växjö. Smålandsdagen samlar besöksnäringen från Småland-Öland och det var ca 200 personer där. Jag var där för Destination Småland, ett regionalt bolag för besöksnäringens utveckling i  Kronoberg, där jag är ledamot i styrelsen. Smålandsdagen äger rum en gång om året och igår handlade det mycket om entreprenörskap. Bland föreläsarna fanns Maud Olofsson, före detta partiledare (C), nu bl a ordförande för branschorganisationen Visita. Därtill Torsten Jansson från New Wave Group, som ligger bakom investeringarna i Kosta (ihop med Lessebo kommun) på butiker, hotell och kommande ytterligare hotell, safaripark och samlingssal för 500 personer m m. Det var det nya för mig igår. Visste inte hur stora investeringar och utbyggnader som är på planeringsstadiet. Kosta har f ö 800 invånare. Lite häftigt att där ha samlingslokal för 500 personer!

Efter en heldag i Kosta gick jag på medlemsmöte med Vänsterpartiet Växjö om valrörelse, politisk organisation i Växjö kommun och Region Kronoberg. - Vad gör de i nämnder och styrelser? - Hur intressanta är de olika posterna? – Vad kan (V) räkna med för platser? Tja, det sista är enkelt att svara på. Det beror på valresultatet och det beror på vad vi gemensamt åstadkommer av politiskt arbete. Det regnar inte röster över (V) i Kronoberg bara för att Jonas Sjöstedt, vår eminenta partiledare, är en bra debattör och ser trevlig ut. Det krävs mer och mer är hårt arbete.

I tisdags kväll träffade jag för övrigt en annan f d partiledare, nämligen Bengt Westerberg (L). Han var i Växjö för att tala om LSS och det gjorde han med den äran. (L) i Växjö bjöd in till offentligt möte, tillsammans med Vuxenskolan,  och vi var två från (V) och två från (S), som var intresserade av att lyssna och lära ännu mer. Det var en mycket bra genomgång av bakgrund till reformen från 1993 och hur det sedan snävats in på  vilka definitioner som ska gälla på kriterier för rätten till personlig assistans. B W redogjorde också för skillnaden i hemtjänst och gruppboende (kommunalt) och personlig assistans (staten). Den förra är myndighetsstyrd, den senare är styrd av individen och betyder frihet. Det var trevlig stämning och liberalerna verkade uppriktigt glada över att andra partiföreträdare hade kommit till mötet. Bra att få en sammanhållen info om LSS. Till helgen är det LSS-dagen och på lördag manifestation i Alvesta kl 13.00 för frihet och LSS.

Ett intressant arbetsplatsbesök i måndags på Vederslöfs Byggnadsvård! Tala om entreprenörer! Här säljs nytillverkade miljövänliga produkter, som såpa, isolering till hus, detaljer som fotskrapor, lås och allehanda pryttlar till byggnader. Här ges kurser i t ex knuttimring och grön rehabilitering. En gång om året är det Byggnadsvårdsdag. Här går att få hjälp med ritningar till exempelvis en ny veranda till gammalt hus. Bara smakprov. Företaget önskar fler företag på sin landsbygd och gärna samverkan i en företagarförening.

Ja, det var en del  från drygt halva veckan. Det är jobbigt med mörkret, tycker jag. Mörkt på morgonen när en åker, mörkt när en kommer hem. Fruktansvärt mörkt plus ett evigt småregnande. I förrgår ringde förresten Per Jodenius, journalist på Smålandsposten, och frågade utan förvarning om hur jag ser på min politiska framtid. Resultatet var i Smp igår, på nätet med historik därtill och bilder från min entré i politiken för 40 år sedan. Vågade inte läsa de gamla klippen. Jag svarade Per som jag känner: Trappa ner rejält på det partipolitiska men inte hugga av alla möjligheter att fortsätta i mindre skala. (V) har goda utsikter till väldigt bra toppnamn på kommunlistan! Ska bli roligt att följa dem! För övrigt är utbudet av ideell verksamhet väldigt gott för den som likt mig har lust att göra insatser till samhällets fromma. Bra att Per ställde frågan förresten även om den kom lite tidigt.  Nu har jag en linje.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559