26. nov, 2017

Lesbos, Moria, flykt, adventsljus, Zonta, MÄN, Älghult, auktioner

Söndagsmorgon. Klokan är sju. Svart ute. Som alltid ätit rejäl och god frukost och på söndagen med båda stora rikstidningarna. All heder åt DNs Alexander Mahmoud och Elina Pahnke som lyckats ta sig in i ett egentligen helt stängt Moria, ett läger där 5300 flyktingar finns. Ja finns, ”bor” är är för mycket sagt med tanke på att det händer att barn fryser ihjäl. Moria ligger på ön Lesbos. 3000 av de 5300 har ouppvärmda tält som bostad. Ingen utomstående får komma in. Alexander lyckades dock bakvägen. Han har en ”guide”, Arman, som hellre är utanför lägret än innanför på grund av eländet där inne. Hans avsikt är att ta sig därifrån och vidare in i Europa och frihet genom att hänga under lastbilar. Om jag satt i Moria skulle jag inte ens kunna drömma om att ta mig därifrån. Skulle aldrig våga eller orka hänga under lastbilar. Arman har bälte i Kung Fu. Alexander och Elina – tack vare deras mod och skicklighet får svenska folket idag läsa om vad som försiggår i lägret Moria och hur flyktingar har det. För någonstans är de ju, även efter 2015.

Var inne i Växjö stad före kl 10 igår. Hade tackat ja på facebook till att delta i Män för jämställdhets manifestation (numera MÄN) på Stortorget kl 10.00. Lodade runt och tittade på vackra julblommor av olika sorter. Pratade så småningom med representanter för föreningen Zonta, som hade ett infobord. Det var ju väldigt bra det, för det visade sig att MÄN och Zonta samarbetar kring jämställdhet. Visste jag inte. Representant för MÄN kom och jag berättade vad V.s kommunala grupp föreslagit inom området på senare tid. Zonta verkar för ”huskurage” bland annat, men visste inte att vi fått ja till det i Växjö kommun och dess bostadsbolag! Jag känner otillräckligheten, svårigheten att nå alla människor med information, trots att vi gör (V)äxjös Kommunnytt varje månad, lägger på webbsida, publicerar på facebook etc...

Nåväl. Efter denna positiva stund på Stortorget går jag Storgatan västerut och handlar precis det jag behöver i olika butiker och så dagens höjdpunkt: Kronobergs bokmässa på Stadsbiblioteket! Underbart. Här träffar jag många vänner. Koncentrerar mig på några böcker, inte högvis, även om det frestar. Tur jag åker buss och inte orkar bära så mycket. Det blir som alltid 2017 års Älghultskrönika, som verkar fullmatad. Min julklapp till mig själv. Därtill vännerna Erica och Johan Månssons  nya deckare ”Flyttfåglar”, i medelhavsmiljö. Den blir reselitteratur om en månad när jag och mellandotter åker till Gran Canaria. Och så Sven-Olof Josefssons ”Berättelsen om folkhemmet och dess barn”. Handlar om 1950-talet och har sin kärna i stadsdelen Gamla Norr i Växjö, arbetarkvarteren.

Riktigt nöjd fortsatte jag eftermiddagen med att dela ut flygblad. Tog en tur för att köpa ägg direkt på lantgård, som blivit en vana. Satt ute en stund och tittade på ljuspunkterna i det kompakta mörkret. Börjar komma fram ljusslingor och ljusstakar.  Startade ljuskarusellen själv med en adventsljusstake. Tar det successivt. I fredags kväll efter en flygbladstur till Åryd, Furuby och Risinge, hängde jag med mellandottern och hennes Stellan på auktionsvisning i Braås (premiär i gamla järnhandelslokalerna) och i Hovmantorp. Trött så in i vassen, men piggnade till av att se de vackra sakerna i Braås. Klart intressant utbud. Missade dock att följa auktionen( som är både på nätet och live) igår.

Nu jobb. Läsa in handlingar till veckans sammanträden varvat med flygbladsspridning. OK, lite adventspyssel också. Förresten många glada tillrop när vi delade Kommunnytt på Storgatan i torsdags. Glashuset! Det som ett kommunalråd i sin iver kallade ”världens finaste parlamentsbyggnad” – ungefär så – fast det inte ens innehåller någon fullmäktigesal utan en väntsal för resande med tåg och bussar plus kontorslokaler! Folket: – Går det att överklaga? - När blir det demonstration? – Vi vill ha folkomröstning! På biblioteket igår tog en man upp att så stora beslut borde tas av två fullmäktigen med ett val emellan. Engagemanget mot glashuset är stort.

Carin Högstedt

171126

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559