22. nov, 2017

Forskning o Utveckling, skrytbygget, Fria Ordets Hus, (V)äxjös Kommunnnytt, advent

Nyss hemkommen från en unik och mycket trevlig afton på Residenset, där alla regionens sociala företag  och landshövdingen bjöd in till mingel, buffé, inspiration och information. Coompanion höll i trådarna och det kom faktiskt ca 70 personer, många verksamma i sociala företag eller intresserade av att starta och en del regionala och kommunala tjänstepersoner. Det är första gången alla dessa träffas på detta sätt, men inte den sista. En förening för de sociala företagen har nyligen bildats. Det är också positivt. Tillsammans blir de starkare. Känner väldigt många av de 70, men gjorde en ny trevlig bekantskap – av en slump. Kom att prata med de båda ägarna till KITTEBO kursgård, som ligger i norra Alvesta kommun, ”mitt i skogen”. De ordnar konferenser inom hälsa och kultur. Jag blev nyfiken och ska verkligen se om inte V Kronoberg ska använda deras Skogscafé till något möte.

Dagen har annars gått i rykande fart. Förmiddagen stark koncentration på att producera (V)äxjös Kommunnytts framsida efter gårdagens fullmäktige. Inte enkelt att sammanfatta sex timmars möte på en A4, men vi fick till det. Stora ärendet var ju nya kommunhuset - glashuset, skrytbygget – omdiskuterat barn har många namn. Oppositionen, S+V, förlorade omröstningen, men knappast röster 2018. Vilket folkligt engagemang i denna fråga!

En annan sak som engagerar är det märkliga och uppseendeväckande beslutet att stoppa en författarkväll på Fria ordets hus, arrangerad av Kommunistiska partiet och ABF. Hur fritt är ordet på Fria ordets hus? Eva-Britt Svensson (V) ställde frågor om detta på ledamöternas frågestund. Svaret från de styrande var att policyn för uthyrning ska ses över.  

Igår valdes jag i Regionstyrelsen till ordförande för FoU-beredningen, Forskning och Utveckling. Idag på eftermiddagen har jag haft möte med FoU-chefen, träffat forskare som finns på den här enheten ute på Sigfridsområdet och gått igenom ansökningar till Vetenskapliga rådet om bidrag till forskning. Intressant och ett nytt område att sätta mig in i. Maken L hade detta uppdrag och var synnerligen engagerad i det. Pratade mycket om det och jag lyssnade, ofta lite förstrött. MEN mycket har satt sig och därför har jag accepterat uppdraget det år som är kvar av mandatperioden. Nästa vecka första beredningsmötet. Och här i Region Kronoberg ingår (V) i en majoritet. Jag är så ovan vid det, så jag får nypa mig i armen. I kommunen har vi regerat ihop med S och MP i sammanlagt fyra perioder, men det var ett bra tag sedan.

#tystnadtagning på Regionteatern i måndags var mycket bra. Publiken nästan helt bestående av kvinnor liksom övriga kulturarrangemang jag varit på senaste tiden. Noterar bara. Är nu riktigt trött och frusen efter långa dagar och upptagna kvällar. Såg igår kväll när jag kom hem att grannen har gjort adventsfint i sina fönster med stjärna och ljusstakar. Kändes välkomnande! På söndag sätter jag igång. Innan dess ska ca 5 miljoner (V)äxjös Kommunnnytt delas ut. Nåja. Känns så just nu.

Carin Högstedt

171122

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0706214959

0724525559