12. nov, 2017

Antikvariat - en dröm, #metoo och #tystnadtagning skakar om, integritet o samtycke på schemat

Dagens rikstidningar fulla av mycket intresseväckande innehåll om #metoo och #tystnadtagning, berättelser om förnedringen, kränkningen och utsattheten i teater- och filmbranschen. Och i skolan! Hur många gånger har inte småflickor fått höra att ”all kärlek börjar med bråk”, när de klagat på pojkars beteende. Tydligen förekommer detta fortfarande! I min hembygd sas det att ”all kärlek börjar med kast”. Därför skulle en inte klaga när en fick en hård snöboll kastad i ansiktet. Minns det som igår, hur ont det gjorde. Och trots alla värdegrunder så slänger barnen/ungdomarna tillmälen kring sig, som ”hora”, ”bögjävel” med mera. I lördagens SvD skriver Louise Wistfors, från Novahuset, i en debattartikel att hon från sin skolgång minns föreläsningar om kriminalitet, om nazism och narkotika i förebyggande syfte, men aldrig om gränser och samtycke i sexualkunskapen. Hon skriver också om att redan i sandlådan fick flickorna höra att ”han slår/ tar på dig/ drar dig i håret, för han är kär i dig”. Redan där grundlades/grundläggs att våldet får inga konsekvenser. Det är bara att finna sig i det. Novahuset är en ideell förening som med hjälp av 60 volontärer stöttar och hjälper sexuellt utsatta och deras anhöriga. De gör det för att ingen samhällsinstans tar det fulla ansvaret. Novahuset såväl som alla andra kvinno/tjejjourer  vill inte behövas. Ansvaret ska tas av förövarna, av rättsväsendet, av vården, socialtjänsten och skolan samt av var och en av oss vuxna. ”Se till att barnen får lära sig om integritet och gränser redan i förskolan”, säger Novahuset. Ja, självfallet! Undrar hur vår motion till Växjö kommunfullmäktige om just det kommer att tas emot?

Körde Kalmar tur och retur igår med lite böcker till min brors antikvariat. Bortsett från att det bara var en plusgrad och lite snö och frost när jag startade (jag är rädd för halka) och att jag totalt lyckades glömma bort var jag i Kalmar parkerat bilen (ja, jag är ovanligt disträ denna höst), så blev det en lyckad utflykt. Jag fick agera bokhandelsbiträde när min bror var ute på inköp. Det är andra gången det händer. Förra gången kom författaren Lena Andersson in och hämtade beställda böcker, minsann. Ja, att driva ett antikvariat och konsthandel var en av drömmarna när jag funderade på vad jag skulle bli en gång i tiden. Eller bibliotekarie. Nu har en bror antikvariat (med lite konst också) och en dotter är bibliotekarie. Mitt ”civila” yrke blev  så småningom SFI-lärare (svenska för invandrare). Hur som helst; besöket avslutades med lunch och kaffe hon min bror och svägerska och deras två katter. Efter att vi äntligen hittat min bil.

 Blek sol ute. Talgoxar och blåmesar i buskarna. Har en hemmadag med skriva och läsa. Veckan full av möten och besök. Kanske kan barnbarnen och jag gå och se Paddington 2 till helgen? Förutsätter att den går i Växjö. Lysande recensioner!

Carin Högstedt

171112

www.varhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se