9. nov, 2017

Ebba W-B, Johannes Anyuru, bibliotek, litteratur, kulturtanter, 1970-talet, jämställdhet

Grattis till Lammhults hemtjänstgrupp som fått bästa resultaten i en undersökning av vad vårdtagarna tycker i Växjö kommun! Positivt resultat långt över rikssnittet. Det stämmer med mina iakttagelser, när jag följde gruppens arbete en heldag för något år sedan. Vi körde runt i Lammhult med omnejd och besökte de som har beviljats hemtjänst. Det flöt smidigt och bemötandet från personalens sida var jättebra.

Det har varit mycket kulturinslag för mig under en vecka. Först filmen Korparna i fredags, så ”Glömskans bibliotek” med Ulf Karl Olov Nilsson, psykoanalytiker och författare på biblioteket i tisdags, Johannes Anyuru, författare,  igår kväll på biblioteket och idag ”Teatersoppa” med Ebba Witt Brattström på Teleborgs slott, lunchtid. Genomgående mest kvinnor på alla författarföreläsningarna. Johannes talade om sitt liv, om sin religion, sitt sökande, sitt skrivande och läste en bit ur sin bok ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”. Han är en ovanlig 28-åring, en fröjd att lyssna till. Har Växjö kommun uppmärksammat honom på något sätt? Han är ändå uppvuxen i Araby.

Ebba Witt Brattström talade om 1970-talets litteratur, ett ämne hon verkligen är insatt i. Och även publiken. Många av oss har ju läst alla böckerna hon talade om: ”Maken” av Sundström, ”SY Glädjen” av Inger Alfven, ”Jack” av Ulf Lundell, Märta Tikkanens ”Två”, Kerstin Thorvals ”Det mest förbjudna”... och många fler. Ebba är suverän att sätta in dessa böcker i samhällsutveckling och i (o)jämställdheten, suverän i sina beska kommentarer. Hon berättade att hon träffar människor när hon är ute och föreläser om det litterära 70-talet som säger: Den boken räddade mitt liv och pekar på någon av titlarna. Den boken räddade mitt äktenskap. Eller den boken fick mig att skiljas.

Ja, som sagt, mycket kulturupplevelser på några dagar. Känns väldigt bra att bara kunna sitta och lyssna och att träffa de andra ”kulturtanterna”!

Nästa vecka kommer Jonas Sjöstedt, vänsterpartiets partiledare,  till Växjö. Det blir arbetsplatsbesök på eftermiddagen och möte på kvällen kl 18.00 i Sigfridssalen, IOGT, Vattentorget 1, Växjö. Det är lite pyssel med förberedelser. Jag har gjort annonsmanus och pressmeddelande är klart för att skickas ut på måndag. Andra arbetar med logistiken, förflyttningar under dagen, filmning, utsmyckning av lokalen, affischer och annat. Det kommer att bli bra! Temat är ”En ekonomisk politik för alla, inte bara för de rikaste”.

I morgon distriktsstyrelsens arbetsutskott och valledning. Måste göra en dagordning.

Besök ikväll av mellandottern. Katten Sally snarkar högst påtagligt, där hon ligger i en stol bredvid mig.

Carin Högstedt

171109

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0724525559

Igår hände det! Det kom fram två samtal till min kommuntelefon! De två första på två månader. Sedan blev det tyst igen i 0706214959. Men SMS kommer fram.