26. okt, 2017

Ridsport, funktionsvariationer, T-märkning, flygblad, vad är sant? stress, Oskarshamn

Härligt höstväder i eftermiddag, när vi var sex V-partister vid köpcentrum på Norremark och delade flygblad. Det var då det. Blå himmel och sol. Nu regnar det igen och mörkret är kompakt. 12 timmar precis tills att bilen går 7.10 till Oskarshamn och Landsbygdsdagarna. Känns bra, både för innehållet och lite miljöombyte två dagar. Bo på Posthotellet, ett favorithotell i stark konkurrens med Hotell Corallen i samma stad, min hemstad. Som jag för övrigt aldrig bott i, bara utanför, på flera platser.

Bra stämning på Norremark och många blad utdelade men också många samtal. Byggandet av nytt kommunhus liksom Trafikplats Fagrabäck intresserar verkligen folket och upprör många.

Förmiddagen stressade jag igenom för att få iväg pressmeddelanden, annonser och svara på brev. Kändes inte alls bra. Stressat har jag alltid gjort men inte negativt utan i lagom dos. Men denna höst är ju inte som vanligt; större känslighet, sämre immunförsvar och på något sätt långsammare i handling. Nåväl. Hann med det jag måste. Så till träff på distriktskansliet med vår ombudsperson och vice ordförande i V-distriktet. Åt en macka med kaffe under tiden. Därefter sammanträde med kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen. Tema för mötet trafik. Avlöpte bra med information och frågor. Inventering av trafiksituationen och tillgängligheten i centrala Växjö är gjord. Den skulle följas av en handlingsplan för att ta itu med det som behöver göras. Handlingsplanen försenad. Så mycket annat att göra på tekniska förvaltningen. Jag tiger med vad jag tänker. Ska vi någonsin komma till handling och även utanför Växjö centrum? Frågor om P-platser – ca 600 försvinner i omdaningen av Stationsområdet. Men ett nytt P-hus med 800 platser ska byggas i kv Fabriken! Låter maffigt. Men det är alltså 200 plus. Första förslaget till P-hus som togs fram skulle gå med 17 milj kr per år minus, upplyste Gunnar Storbjörk, S, som är ersättare i samverkansrådet men även vice ordförande i tekniska nämnden. Ledamot konstaterar att det blir långt att gå för mammor/pappor med barn och väskor, som ska med tåget, då det helt saknas långtidsparkering vid stationen i det planen för stationsområdet. Hen har rätt i det.

Så till ärende 7 på detta sammanträde, en ”skriftlig rapport om tillgänglighetsarbetet vid Växjöbostäder”. Frågor har ställt från rörelsen om hur tillgänglighetsinventeringarna fortlöper. I maj 2017 tog kommunfullmäktige ett enhälligt beslut om bifall till en V-motion om ”tillgänglighetsmärkning av bostadsbeståndet”. Kan en komma ut och in i lägenheten, röra sig i badrummet etc utan besvär? Till saken hör att vi för ett antal år sedan (4-5) gjorde en skrivelse till moderbolaget för allmännyttan om samma sak. Fick ja då också, men sedan hände ingenting och ingenting, lägenheter såldes på löpande band och varför då bry sig om tillgängligheten? Så hur går det nu efter maj-beslutet? I handlingarna till ärendet står några rader om att de ser över en plan ”där såväl förändringar som måste göras i vårt system ses över och därefter tillsammans med bostadsbolagen göra en plan gemensamt när det kan göras”. Ingen blir väl klokare av detta. Men vi får en komplettering från Växjöbostäder, där det framgår att det som pågår nu är utifrån ett tidigare beslut, inte maj 2017, utan då säkerligen det gamla beslutet som är 4-5 år gammalt. Det inventeras utomhus, inte i lägenheterna. Fullmäktiges maj-beslut har ”vi inte fått ta del av förrän i förra veckan”. Jag blir tvärilsk. Hur kan en kommun som säger sig vara förebild i snart sagt allting, världsbäst i hållbarhet, låta ett beslut i fullmäktige ligga någonstans i ett halvår utan åtgärd??? Hur? Jag säger som jag känner: Fullständigt meningslöst att hålla på med tillgänglighetsfrågor i Växjö kommun.

Så träffar jag Eva-Britt Svensson, min partikamrat som är en fena på tillgänglighet och nyligen invald i Växjöbostäders styrelse. Visar henne handlingen. -Men nej, säger hon, så här är det inte. Jag har frågat och arbetet ska intensifieras både med detta och vårt bifallna förslag om ”huskurage”. Jag vet ju att Eva-Britt ligger på, men vad är det för olika budskap och vad är sant???

En ledamot i samverkansrådet tar upp ridsporten som en angelägenhet för många funktionsnedsatta. -Ja, det är många eftersatta behov av renovering av ridstall, säger vår ordförande Eva. 47 milj kr behövs. Kultur- och fritid har 850 000 kr att sätta in för akutåtgärder, så att inte någon ridklubb ska vara tvungen att stänga av arbetsmiljöskäl. Återigen en klassisk prioritering. Tjejernas fritidssysslor, funktionsnedsattas behov, står inte överst på dagordningen och får inte de resurser som är självklara för andra grupper. Frågan är om det är möjligt att ändra på det. Ser inte ljust ut ikväll i alla fall. Bär på en idé att göra något konkret i Växjö kommun utifrån #metoo-rörelsen. Men intresset kanske är en dagslända? Det är ju i varje fall inget nytt. Hur många gånger under boråt 40 år har jag inte sagt/skrivit  att våldet mot kvinnor är ingen kvinnofråga, det är en mansfråga. Ingen säger emot, några, men alltför få, män  tar det på allvar och driver Män för jämställdhet. Andra fortsätter ”skämta”. Godnatt.

Carin Högstedt

171026

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

Tel 0724525559