25. okt, 2017

Landsbygdsdagar, 100 år av gemenskap, Jonasturné, bilservice, annonsering, Utvandrarnas hus 28/10

Gjort en tidig utflykt till bilverkstad på andra sidan stan. Service. Har gått lång tid sedan sist. Åkte buss nr 8 tillbaka hem. Ska arbeta hemifrån åtminstone på förmiddagen. Hade tänkt ta en dag för att utveckla motionsidéer jag har, men måste först ta itu med diverse administrativt arbete, annonser t ex. Har verkställt annonser inför lördagens stora dag, Vi i V Kronoberg har seminarier med Håkan Blomqvist, författare, Torbjörn Tännsjö, filosof, Kajsa Ekis Ekman, skribent, om Vänstern historia, utveckling  och framtid – med en kort beskrivning. Olika föreningat har infobord, det serveras buffé, bjuds på estradpoesi och musik. Allt på lördag 28/10 från kl 11.00 i Utvandrarnas hus, vid Växjösjön i Växjö. Närmare om hållpunkter i dagens Smp, facebookevenemang, Smålänningen. Bortsett från allt annat så höll mitt annonsmanusskrivande att barka åt hel-a. En tidningskvinna upptäckte att annonsen som de höll på att trycka saknade DATUM! Det redde sig! Men i sista sekund. Stressvarning för min del. Men välkomna till hela eller delar av dagen alla intresserade! Jag, som är  distriktsordförande,  kommer inte att vara där. Sedan länge inbokad på ”Landsbygdsdagarna” i Oskarshamn. Som ansvarig för landsbygdsutveckling i partidistriktet och i Växjö kommunstyrelse känner jag behov att delta i det – också. Fredag morgon åker vi fyra personer från Växjö kommun och kommer tillbaka lördag kväll. Hoppas på nya idéer och inspiration. Bakom konferensen står bl a Hela Sverige ska leva! Vice ordförande Janna Tisjö håller i lördagen i Utvandrarnas hus. Det blir jättebra dag!

Nu gäller det nästa evenemang. I mitten på november kommer Jonas Sjöstedt till V Växjö. Det ska också förberedas och annonseras. Som annonsansvarig ska jag ta itu med det under denna förmiddag. Igår kväll hade V Växjö styrelsemöte och ett långt sådant. Allt ska planeras in i minsta detalj. Växjös partiförening är en av 10 som får besök av Jonas nu i höst och sedan ytterligare ett besök under våren. Det är ett hedersuppdrag kan en säga att få till ett bra program. Onsdag 15 nov kl 18.00 träffas och talar Jonas i Sigfridssalen, IOGT-huset, Vattentorget 1, Växjö. Se, där fick jag med datum. Alla är välkomna förstås!

Heldag med kommunstyrelsen igår, kallad internbudgetdialog. Ger en hel del fakta om tillståndet i kommunen: Kompetensbrist – företag kan inte anställa och växa. Precis vad (V) framförde i den allmänpolitiska debatten häromdagen. Studenter lämnar så snart de är klara med studierna. Just det (V) sa i debatten... Videum, kommunalt bolag som bygger åt universitetet, driver Science Park och Företagsfabriken, ska öppna en mötesplats för akademin och näringsliv i samverkan – ja, ungefär. Låter bra. Tänk om det fanns en drivkraft för ett universitetssjukhus med forskning och utbildning av läkare – kanske inom geriatrik eller rättspsykiatri... Två gånger har (V) i län och kommun motionerat om det men mött ringa förståelde i politiken, men en hel del utanför.

Wexnet (offentligägt bolag) ska ha stamnätet för fiber klart 2022 enligt mål. Först därefter kan alla fiberföreningarna kopplas upp. Det går för sakta, anser jag. Avloppsreningen ska koncentrera på läkemedel och mikrofiber. Bra! Linköping var ett föredöme, sas det. Omvärldsbevakning alltid bra. Skolan får ca 100 milj kr i statsbidrag 2018, pengar som inte finns i den stora ”påsen” utan måsta ansökas om. Krävs mycket personalkraft för dessa ansökningar! Ja, lägg alla pengar i den stora påsen! Detaljreglering kostar.

Några kartor över bostadsbyggande utanför staden fanns inte i powerpointen, vilket påpekades av min landsbygdsansvariga kollega Eva. - Kan läggas till, var svaret. Det går inte av sig självt inte.

Skulle kunna hända att ridanläggningar tvingas stänga av arbets- och djuskyddsskäl, så illa ställt är det med anläggningarna. Det betyder mycket för ridstallen men främst för alla barn och unga som får sin fritidsgård stängd. Glad att vi i S och V förutsåg detta och avsatte några miljoner extra i vårt budgetförslag. Men det hjälper ju inte nu eftersom det röstades ner av övriga partier. Tveksamt om målet för närproducerat och ekologiskt 80% 2020 klaras. Positivt att en mötesplats, Stationspark Lammhult, är på gång. Ja, på 5 timmar hinner mycket sägas och snappas upp.

I eftermiddag cafémöte på ETC Växjös bokcafé. Där kan hyras lokal och ha mindre möten. (V) Växjö har bjudit in de senast tillkomna medlemmarna på fika och pratstund. Vi är tre från styrelsen som ska ta emot dem.

Carin Högstedt

171025

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0724525559

0706214959, mitt nummer sedan hedenhös,  funkar för SMS och mail, osäker i övrigt