21. okt, 2017

Nytt telnummer, bygdebolag, städdag, flygblad, väg 941, Tolg, Asa

Sedan Växjö kommun bytte telefonisystem för 4-5 veckor sedan har min kommuntelefon inte fungerat. Jag har kunnat ringa, men när folk har ringt mig så kommer besked att det är upptaget alternativt att de ringt fel nummer (!). Jag får ett meddelande om att jag missat samtal. I fredags gick jag för för tionde gången till kommunens IT-avdelning med telefonen. Den unge mannen – som jag inte träffat vid de tidigare besöken – tittade på mina inställningar. Inget fel. Han mixtrade och så provringde vi till min telefon som lät precis som alltid. Det vill säga signalen gick fram. OK. Så skönt. Men så har det ju varit vid de tidigare besöken också, så jag går till V-rummet i samma kommunhus som IT-avdelningen och så testar jag genom att ringa från en ny privat telefon. Inte ett ljud. Missat samtal. Så går jag tillbaka till IT. Unge mannen har ingen förklaring. Han tycker det verkar övernaturligt och skojar om att jag får börja jobba på IT, där telefonen fungerar. Nu ger jag upp: Ring detta nummer istället: 0724525559. Det är min telefon och jag svarar i den. Det är inte bara jag som har detta problem med kommuntelefonen – eller har haft – vet inte om någon mer FORTFARANDE har problem.

Det är lördag sen eftermiddag. Är så nöjd med att ha städat hela dagen. Halva lägenheten klar. Värk i kroppen, men som sagt nöjd. Fortsätter i morgon. Trivs inte med smutsiga fönster. Gjort utrensning av prylar för att orka fortsätta hålla rent.

Haft några relativt bra dagar med mycket aktivitet. Ca 30 personer från olika samhällsföreningar och sockenråd  i onsdags kväll på Asa Herrgård med föreläsning om bygdebolag av Gunnar Petersson från Hela Sverige ska leva. Petersson var med och startade ett sådant bolag i Flyinge i Skåne. Han är en eldsjäl som har många tankar om utveckling för landsbygden. Jag träffade på ett sådant bygdebolag på Gotland under Landsbygdsriksdagen 2015 (var det väl?). Synnerligen inspirerande och jag har sedan dess funderat på hur intresset skulle vara i Växjö kommun. Så kommer Gunnar Petersson och vill föreläsa om detta! Finns några bygdebolag i Kronoberg. Idén med att ideella föreningar bildar bolag är för att ha en  part som kan ta emot pengar, prata med banker och vara en naturlig samtalspartner för offentlig och privat sektor. Det finns många fördelar med ett bolag som gärna får vara ett bolag med begränsat vinstuttag. Syftet är att utveckla sin bygd.

Torsdag-fredag var flygbladsutdelningsdagar, på Storgatan i Växjö, på Teleborgs centrum, i Åryd och Furuby plus möte med distriktsstyrelsens arbetsutskott (DSAU). Allt gick bra. DSAU hade mycket att ta ställning till: Det är kongress i februari och vi hade en rad motioner till kongressen på dagordningen bland mycket annat. Fredagen avslutades med ett möte med representanter från Älghultsbygden som verkar för breddning av väg 941. Bo Frank (M) bjöd in mig till träffen han hade med dessa herrar. Trevligt! Men sorgligt att inte Trafikverket verkställt beslut från december 2013 och nytt beslut om breddning i Region Kronoberg senare. Det är många troll i den här frågan. Vi gav lite tips till fprtsättningen för att få verkställt breddningen av vägen. Från detta möte till en träff med en av döttrarna. Vi åkte till Tolg på visning av auktionsgrejerna, som har sålts idag. Sedan hjälpte hon mig med vissa husliga, tekniska saker, som jag inte klarat av.

#metoo är en framgång för kvinnorörelsen, men jag kan inte låta bli att fundera på varför detta fenomen med tafsande, ordbajseri, kränkningar, urdumheter, sexistiskt våld kunnat fortsätta. Det är ju inget nytt. Kvinnojourrörelsen har hållit på sedan 1980 ungefär och pratat om den här sfären i samhället. Och en del män, somliga med ledande positioner inom media t ex,  har inte fattat ett dugg!? -Nä, det kan inte vara möjligt att inte förstå att kvinnor/flickor vill bli behandlade som människor!

Carin Högstedt

171021

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0724525559