18. okt, 2017

Hugnesamt, tröstande, glashus, minoritetsskydd, ögonlock, (V)äxjös Kommunnytt, höger-vänster

Ikväll bildas ”Tantpatrullen” i Växjö. En sådan finns i Stockholm och arbetar över partigränserna och utåtriktat med framför allt pensionspolitik. Kl 18.00 på ETC Växjös bokcafé, Klostergatan 9. Besök av två tanter från Stockholm, som ska berätta om hur de verkar i Sthlm. Tror det kan bli ett viktigt forum för jämställdhetsaktivism.

Kan tyvärr inte delta då vi landsbygdsansvariga ska ha möte med alla samhällsföreningarna och sockenråden. Det blir en inspirationskväll i Asa i norra änden av Växjö kommun, som jag ska berätta mer om senare.  

Idag på fötter igen efter att i förrgår varit febrig och igår fick åka hem och lägga mig istället för att delta i fullmäktige. Efter 18 timmar i sängen, så var denna morgon acceptabel och jag har kunnat vara med och författa (V)äxjös Kommunnytt. Och orkar åka till Asa ikväll. Min egen diagnos är problem med bihålorna och ögonlocksinflammation, som blommat upp igen. Har ett helt apotek efter förra omgången, då jag besökte fyra läkare för att få hjälp. Är inte ensam om detta. Träffade en partikamrat idag med samma historia.

Följde naturligtvis fullmäktigedebatten via TV igår. Väldigt speciellt att se det utifrån och utan anspänningen att hela tiden ta ställning till: Säga något? Inte säga något? Kort eller långt? Ironi? Går sällan hem. Lägga sig i det mesta eller koncentrera sig? Tala till fullmäktigeförsamlingen eller publiken vid TV och radio? Nu kunde jag bara ligga och iaktta. Lite svagt ljud ibland när ledamöter talade från sin plats i bänken. Annars helt OK sändning och väldigt anständig debattnivå. Ordföranden på gott humör och smidig i klubbsvängningen. Långt möte med en helt obefogad allmänpolitisk debatt, som gjorde att dagens stora ärende, nytt kommunhus för netto 635 miljoner, fördröjdes rejält. Det blev en minoritetsåterremiss, så huset kommer upp i november igen. Det går inte att använda minoritetsskyddet en gång till i det här ärendet, utan då blir det beslut. Väldigt mycket engagemang från folket, frågor på allmänhetens frågestund, insändare, brev, mail... Självfallet ifrågasätts priset, men även det estetiska, trängsel, brist på P-platser och säkerheten. Att bygga kommunhus ihop med buss- och järnvägsstation är ju speciellt minst sagt. (V) håller sin linje: Nuvarande kommunhus duger ett antal år till. Sans och balans i framtagande av ett nytt kommunhus i samarbete med anställda.

Den allmänpolitiska debatten var obefogad och ledde inte framåt. Kanske skulle vi ha en debatt på hösten på ett speciellt tema, t ex utbildning. Vad vill partier och ledamöter göra för att Växjö kommun ska bli en skolkommun som ökar andelen godkända och studiehungriga elever? -Ja, det är i alla fall min tanke just nu. Kanske gav debatten något för den som lyssnar och inte följer med så väl i media om riks- och kommunpolitik. Skillnaden mellan höger och vänster kom ju fram väldigt tydligt. Ökade klyftor eller mindre? Glasögon till alla barn eller inte? Mer jämlikt och jämställt eller mindre?

Resten av veckan blir mycket utåtriktad med flygbladsutdelning. Helgen – ja, det är mycket eftersatt hemma med städning, ett alternativ. Hälsa på min bror med sambo  i Kalmar ett annat. Eller lite av varje. Försöker vara aktiv samtidigt som minnet av maken L snurrar runt i huvudet. En månad igår sedan han vandrade vidare. Fortfarande kommer kort och brev från olika människor som på något sätt varit i kontakt med honom. Tack! Det är, med ett gammalt ord, hugnesamt att läsa.

Carin Högstedt

171018

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se