8. okt, 2017

Bostadsbyggande med förhinder på landet, budget för låginkomsttagare, månsken och blåbärspaj

-Nä, jag har inte läst årets nobelpristagare i litteratur. Och när jag läser om hans böcker tror jag knappt jag kommer att göra det. Säkert bra men inte den sortens litteratur jag kastar mig över. Däremot läser jag just nu Joyce Carol Oates ”Älskad, saknad”. Handlar om två systrar och deras mor, som blir mördad. Under sorgeåret växer bilden av modern, som blir en människa med egna hemligheter, inte bara en mamma. Oates stora produktion är kanske lite ojämn, men bara boken ”Blonde” är värd ett nobelpris.

I förrgår kväll en makalös fullmåne över Toftasjön. Vackraste utsikten är när månen gör en guldgata i sjön. Igår kväll mulet och regnigt. Sitter fortfarande ute en stund på kvällarna. God vana att meditera i korgstolen. Idag på förmiddagen en långpromenad i sol och fågelkvitter. Såg talgoxar, pilfinkar, koltrastar och änder i Helgasjön. Börjar bli dags för fågelmatning. Får skaffa en ställning för de olika fågelmatarna, nu när syrénhäcken är väck. Vill ju se fåglarna.

Såg en rapport om Växjö kommuns bostadsbyggande; pågående och planerade bostäder inom staden – räknade jag rätt  - 4 050 styck. Inga utanför stadsgränsen nämndes! Häromsistens rubriker i Smp att det är stopp för fler bostäder i Tävelsås för VA-ledningar räcker inte till. Är det så på fler orter utanför Växjö? Hur som helst måste stor andel av de 4050 bli hyresrätter till kostnader som folk kan betala! Alla kan inte låna miljoner till bostadsrätter och villor. Alla vill inte bo så heller.

Lite roligt att i SvD 21/9, reportage om regeringens budget lyder rubriken: ”Låginkomsttagare och kvinnor är vinnarna”. I Dagens ETC samma dag om samma budget: ”Budgeten som inte rår på arvet från Alliansen”. En kritik från vänster är för mycket pengar till vägarna och därmed svårt att uppnå miljömålen. Båda rubrikerna är ju rätt. Det är satsningar på välfärd för låginkomsttagare och kvinnor. Det är samtidigt inte någon budget för omställning av Sverige. Men fortsatt och mer förtroende för de tre partierna, en mandatperiod till och möjligheterna ligger öppna för en progressiv och offensiv politik för nödvändig omställning.

Kvällens partiledardebatt ska jag se. Om inte annat så för att jag är med i Demoskops enkät om vad jag tyckte om debatten. Hoppas det inte blir för tjafsigt. Bra på DN Debatt idag av Enna Gerin och Daniel Suhonen, tankesmedjan Katalys. Läs gärna ”Högern vill försvaga välfärden med integration som tillhygge”. Citat: Den svenska modellen och en aktiv välfärdspolitik är lösningen på integrationsutmaningarna som Sverige står inför, inte problemet. Slut citat. Bra att artikeln  kan läsas just idag inför debatten.

I eftermiddag mycket god blåbärspaj i Gasslanda hos barnbarnen.  Stillsam avslutning på helgen och den gångna veckan.

Carin Högstedt

171008

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0706214959