14. sep, 2017

Samhall, Araby Park Arena, bostäder istf "stadshus", sjukhusnatt, fuck cancer, P-böter

Torsdag morgon. Sover till halv åtta. Ensam hemma. Maken L fick stanna på sjukhuset på vår enträgna begäran. Vi var igår där enligt kallelser för blodtransfusioner och andra intrevenösa doser plus strålning. Men natten innan hade maken L fått nya besvär och nu ville vi verkligen få detta utrett och inte ha ytterligare en skräcknatt hemma. De ordnade en sängplats – trots att det var fullt. Vilken skillnad att ha proffs omkring sig, nåbara hela tiden! Nu är allt öppet idag. Läkare måste bedöma och ge råd. Lennart vid gott mod.

Jag lyckades genomföra ett möte med distriktsstyrelsens arbetsutskott, avstod själva distriktsstyrelsen och har överlåtit ansvar på vice ordföranden tills vidare. Vi har en bra tidsplan, ett par större evenemang inbokade i höst och kongressombudsval under kontroll. Medlemsutvecklingen går framåt. Känner mig trygg i kamraternas hägn. Det är svårt att hinna med att vara ordförande dock,, mitt i att vara maken L behjälplig med transporter och läkarsamtal. Samt hålla alla barnen och syskon underrättade om vad som händer på hemmafronten.

 Som transportör till och från sjukhuset har jag fått ett P-tillstånd i sjukhusets P-hus. Söker upp reserverade platser för ”Strålningspatienter”. Nu ska jag gnälla riktigt ordentligt: Finns tre sådana skyltar, tror jag. Alla felstavade OCH för små bokstäver. Ser inte från bilen vad det står. Hamnar på ”Blodgivare” ofta. OK. Går ur bilen och hittar rätt. Igår när jag skulle ut från P-huset efter strålningen hade jag en lapp på rutan. Från Securitas. Felparkering för det står bara från vilket datum tillståndet gäller, inte slutdatum för det visste inte den som skrev ut det. 400 kr. Ett bra exempel på att i vårt samhällssystem växer kontrollapparaten mer än produktionen? Något jag funderar på. Ska bli en interpellation om Växjö kommun har koll på och analyser av hur andelar administration och produktion fördelar sig över tid.

Det nya kommunhuset behövs inte i dagsläget. Det gamla är omgjort, moderniserat, renoverat, tillbyggt under alla år för åtskilliga miljoner. Det är inte optimalt (60-tal) men fungerar mycket bra, inte minst den nya entrén. Det går säkert att behålla och verka i under ett antal år, 8-10. Låt oss göra det och under tiden fundera på vad vi en gång vill ersätta det med och var. Så använder vi tomten på Stationsområdet till bostäder för de billösa, som är ca hälften av medborgarna i Växjö stad, om jag minns rätt. Så fortsätter vi använda kommunhuset, som även ska fortsätta heta kommunhus och inkludera alla invånare i Växjö kommun. Ungefär så har Vänsterpartiet resonerat om stadshusplanerna från första början. Eller från det tillfälle då vi insåg att det nya stadshuset inte var ett skämt.  

Tidigare i veckan hade vi styrelsemöte i Bibliotekets vänner. Planering inför våren. Bland de som nämndes som efterlängtade gäster är författarna till två uppmärksammade biografier: Karin Boye och Kata Dahlström. Japp! Håll tummarna för att de kommer till Växjö! Fått mycket bra recensioner.

Har också klarat av två besök på arbetsplatser: Samhall och Araby Park Arena. Givande båda! Samhall hade för dagen 464 anställda i Kronoberg. Araby Park Arena har ny chef, Malin, och hon har idéer. Ska följa hennes och medarbetarnas verksamhet noggrant. Den gamla nerlagda fritidsgården på Centrumskolan ska bli allaktivitetshus, sas det. -Var det inte det vi sa och drev? Jovisst. Även om vi inte använde det ordet. Hoppas det stämmer att det ska användas till något vettigt.

Nu till sjukhuset så sakteliga, Sista strålningen idag. Resultatet väntar på sig några veckor. Om det går i lås ska jag delta i ETC Växjös samtal om ”Basinkomst” ikväll på bokcaféet. Kl 18.00, om jag inte läst fel någonstans. Basinkomst eller medborgarlön är förslag som genomförda kan skapa ett annorlunda/bättre samhälle för fler. Tror jag. Men inte enkelt. Pågår försök både här och där i världen!

Carin Högstedt

170914

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se