11. sep, 2017

Hjälpmedel- en frihetsfråga, minus blir plus - duktigt? vargtimmen, fuck cancer, pallpaket

Måndag 11 september (just det datumet kan väcka oro i kroppen). Vaknar kl 4.00. Klockan ställd på halv sex. Läser, slumrar mig genom vargtimmen. Kollar i lägenheten. Lugnt. En katt ut, en in. De vill bara ha en viss sorts buljong nu. Något nytt – eller i varje fall har vi inte köpt den här varianten tidigare. De älskar den! Det är mycket lite buljong och svårt att få ut ur förpackningen. Kilopriset lär vara extremt. Maken L också vaken, men vi tar det lugnt tills klockan ringer, säger vi.

5.30. Frukost, tidningar. Våra frukostvanor kan glädja vilken dietist som helst – tror jag. Eller den gläder i alla fall oss. Negligerade totalt varningarna under en period för att äta ägg. Vi hade rätt; inte alls farligt eller kolestorolrisk. Läser Smålandsposten om hur socialnämnden i Växjö vänt plus till minus. Räknade helt enkelt med mindre statsbidrag i budgeten för ensamkommande än det kom pengar i verkligheten. Sådär 10 milj kr.  Blir förb-d. Såg ordföranden i riks-TV ilsket kräva mer statsbidrag om Växjö kommun skulle ställa upp för barnen. Så skryt med att underskott vänts till plus – på grund av högre statsbidrag är förväntat. Inte konstigt att folk i allmänhets oro ökar. Vad ska de tro? Vad ska de tro på? Har Växjö kommun dålig ekonomi och är det därför omsorgsnämnden enligt rykten ska dra ner på personal? I samma andetag som majoriteten i kommunen gör allt för att plantera det nya kommunhuset i folks medvetande som klart för färgsättning på möblerna. Finns inget beslut! 635 milj plus en trafikplats för 78 kommunala miljoner och 200 statliga! Omsorgsnämnden har ett eget kapital på 100 milj kr. Då klämmer vi åt omsorgspersonalen!

7.30 ska vi vara på sjukhuset för maken L.s blodprov. Blir lite sena. Många piller att ta och ta med. Känner stressen krypa i porerna. Den stabila pall till hallen (som används för att sitta på när skorna ska på t ex) som vi var iväg och köpte i lördags, den ska ersätta nuvarande trebenta ostabila pall, den skulle maken L.s dotter, på besök igår, sätta ihop ur ett platt paket. Tro det eller ej! Inte ett rätt i det platta paketet! Jo fyra ben kunde identifieras. Hur kan detta ha gått till?

8.00. På blodprovningen. Det går bra.  Vi vandrar vidare i huset mot strålningsenheten. Kanske hinns strålningen med innan vår tid med läkare kl 9.20? Jo, ambitionen visar sig vara så och jag blir nästan ensam i väntrummet. Trevliga lokaler. Gott om tidningar. Wifi. Kaffe. TV4 på. Går inte att byta kanal?!

9.20 prick samtal med läkare på denna enhet. Ny medicinlista och frågor och svar. Tre strålningar kvar. Blodvärdena något sämre, så det blir ny transfusion. Det är tungt.

10.00. I kaféet på sjukhuset. Efter strålningarna vill maken L ha wienerbröd och kaffe. Träffar god vän, som är sjukhuspräst. Pratar lite.

10.30. I hjälpmedelsbutiken som Funkibator driver i sina lokaler på Söder. Vi ska ha en griptång, en som man kan använda för att plocka upp något från golvet t ex utan att böja sig. Jättebra för många människor och förhindrar olyckor. Hittade även en ”gåbock” som verkar synnerligen användbar och kan ersätta rollatorn i många situationer. Griptången är exempel på ett hjälpmedel som omsorgsnämndens majoritet beslöt att inte tillhandahålla för några år sedan. Folk skulle själva söka upp och köpa dylikt. På så sätt skulle 300 000 kr sparas in (OBS! Inte miljoner). Vi betalade 975 kr för de båda sakerna. Det finns många med sådana behov som inte har en chans att betala, som låter bli att köpa saker som kan underlätta livet och skapa större frihet. För pensionen räcker inte. Politiskt beslut, som (V) och (S) bekämpat (spara på hjälpmedel), påtagligt gripbart i klassklyftornas verklighet, där griptänger inte är för alla.  

Kl 11.30. I möbelaffären med ”pallen”. Vi får ta demonstrationsexet, för pallpaketen är slut. Då har vi med oss en hel pall hem! Något att skratta åt så småningom. Vem har fått en pall med många överflödiga skruvar, muttrar och liknande? Två pallar i paketet från början, tros det vara.

12.00. Maken L avlämnad utanför regionhuset, jag till kommunhuset.

Försöker hinna ikapp mig själv och mailen. Deltar i ett möte med det Samverkansråd som hanterar äldre-, sociala och överförmyndarnämndsfrågor som åhörare. Vill se hur det fungerar. Utvärdering av hela organisationen för kommunens tillgänglighetspolitik och samarbete med tillgänglighetsrörelsen ska göras. Startade idag på förmiddagen, då jag inte kunde delta.

Kl 15.50. Bra samverkansrådsmöte på det stora hela. Nu till Bibliotekets Vänners styrelsemöte och sedan har (V)s kommunala grupp möte. Är nog rätt mör när jag väl är hemma.

Carin Högstedt

170911

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se