7. sep, 2017

Agenda 2030, klassklyftor, folkhälsa, nationalpark Åsnen, fågelturism, drogfritt kafé

Hemma rätt tidigt. Riktigt skönt väder plötsligt. Suttit inne i konserthuset hela dagen och nu njutit av en stund på altanen. Många fikon under utveckling trots det trista vädret på sistone. Och den röda ”bägarrankan” (konstigt namn) översållad med blommor.

Konserthuset ja. Region Kronoberg ordnar tvådagars konferens om Agenda 2030. I Kristina Nilsson-salen, Växjö,  som rymmer 800 personer. Ca 200 där från början, glest på slutet av dagen. Det är en rikskonferens och där var folk från olika delar av Sverige. Mest från kommuner. Det handlade idag och fortsätter i morgon om FNs 17 mål med 169 delmål som ska genomföras till 2030 i hela världen. Anne Kullman från SIDA, uppvuxen i Växjö, inledde med globala aspekten. Millenniemålen, föregångare till Agenda 2030, ledde till halvering av fattigdomen, men hungern ökar och klyftorna mellan rika och fattiga ökar. Inte minst i Sverige ökar klyftorna upplystes om senare! Mycket matnyttigt, inte minst om mat på eftermiddagens föreläsningar om folkhälsa, men jag upplever ett tassande runt grundproblemet: Om all fattigdom ska avskaffas – det är ett av målen – om alla människor ska ha en värdig bostad, utbildning, rent vatten, miljö och klimat räddas, då krävs en annan ordning fördelningsmässigt mellan  kontinenter, länder, grupper och individer. Det går an att proklamera att Sverige ska gå i bräschen, men vika ner sig när det gäller att ta ut lite mer, med betoning på lite, av höginkomsttagare i skatt. Eller vara emot varje ytterligare skattekrona överhuvudtaget till förmån för satsningar på de som behöver stöd!

Klyftorna har ökat i Sverige i 30 år, sa en man från Hässleholm. Vad är det som säger att det går att ändra nu? Han hänvisade till en annan man från Vänsterpartiet i Uppsala, som också var inne på den frågeställningen. Det är säkert bra med sockerskatt och närhet till möjligheter för fysisk rörelse, absolut, men kärnan i den nödvändiga omställningen om världen ska lyckas med något enda mål av de 17 till 2030 är mycket mycket djupare.

På Campus i Växjö är studentkåren inrymd i ett gammalt hus, mycket trevligt. Där finns också mötesplats, drogfri sådan, för studenterna. Kafé Tufvan sörjer för förtäringen. Det drivs med hjälp av kommunal ”daglig verksamhet”, alltså personer som har någon funktionsvariation och  är utanför den ordinarie arbetsmarknaden. De jobbar i köket och serverar. Stämningen och atmosfären är lugn, gemytlig och studenterna läser, samtalar och fikar. Ibland är det kvällsaktiviteter. Nu är kaféet under press; verkar som en majoritet tänker stänga och göra de som arbetar där överflödiga. Inte första gången som Kafé tufvan varit ifrågasatt. Enda drogfria mötesplatsen på Campus. Vad är det som gör att vissa verksamheter ständigt är utsatta för hot? Hur rimmar detta med de höga målen i Agenda 2030? I en kommun som kan bygga nytt kommunhus för 635 miljoner utan att blinka? (Ja, beloppet inkluderar inte inredningen vad jag förstår).

Det som slog mig i morse i konserthuset var den höga andelen kvinnor i publiken. Har inte räknat men det var slående. – Har vi tagit över framtiden? Tänkte jag. Plötsligt händer det!

I morgon blir det bara halvdag för mig på den fortsatta konferensen. Maken L och jag ska ta emot ”kommunen” här hemma för att se vad vi behöver för hjälpmedel o dy. På eftermiddagen. Sedan ”sittstrejk” med Vi står inte ut/Unga i Sverige. Kl 16.00, Scenen Storgatan, Växjö! Amnesti nu!

Igår en finfin dag med regionala bolaget Destination Småland. Vi hade utflykt till Nationalparken (blivande) Åsnen och styrelsemöte. Gick lite strövstigar vid Trollberget och imponerades av det som är gjort. Träbryggor och vindskydd, bänkar, toaletter och skyltar. Snyggt, genomtänkt och vilka trevliga ställen vi besökte! Till exempel det kafé och butik som drivs av ett holländskt par sedan sju år. Här utvecklas konst och fågelturism är på gång! Ca 15 år sedan jag skrev motion, till dåvarande kommunförbundet tror jag, om fågelturism! Väckte intresse i ornitologkretsar, men först nu är det verkligen på gång!  Ta en tur till Åsnenområdet! Det har stor tjusning och omväxling. Kvinnan som är projektledare för ”Destination Åsnen”, vår guide denna dag, är synnerligen kreativ! Vilken Nationalpark och vilket besöksmål som är under utveckling!

Carin Högstedt

170907

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se