5. sep, 2017

Martin Luther, fria resor pensionärer, höga berg o djupa dalar, fuck cancer

Livet är höga berg och djupa dalar. Kliché men i alla fall. Maken L och jag har vandrat väldigt mycket i höga berg, i Alperna, i Pyrenéerna, i Tatrabergen och varstans. Aldrig i svenska fjällen. Nu är maken på grund av sjukdom  beroende av rullator, en otroligt bra uppfinning, vem som nu ligger bakom. Den enkla saken, rullatorn, gör oändligt mycket för människors frihet, de som av olika anledningar har svårt med balansen och rörelser. Dalarna i livet finns kvar, men de blir inte raviner.

Lång dag med sjukhusbesök med L och möten av olika sorter. Helskön avslutning med Martin Luther, det vill säga Per Svensson föreläste om sin bok om Luther,” Frihet, jämlikhet och reformation”, på Fria ordets hus i Växjö. Bibliotekets vänner, Fria ordets hus och Svenska kyrkan samarrangerade en kväll med Per Svensson om reformationen 500 år. Otroligt intressant! Vet betydligt mer nu än jag lärde mig i skolan om Martin Luther; han var troligen bipolär med dagens synsätt, pendlade mellan djup depression och upprymdhet, var otroligt beläst och intellektuell, skrev gräsligt antisemitiska skrifter  blandat med de 95 teserna, som troligen inte spikades upp på en kyrkport.

Det politiska budskapet från Luther och många andra vid den här tiden var att en inte kunde köpa sig in i himlen via en VIP-biljett. Allt hängde på tron, nåden och skriften. Den auktoritära kyrkans makt ifrågasattes. En fråga som väcktes var varför frihetsrörelser – oavsett vad de handlar om – vänds i sin motsats, vilket sker gång på gång genom historien. Reformationens frihetstanke blev i Sverige ett konventikelplakat (ett ord jag kommer ihåg från min skola) som förbjöd människor i Sverige att sitta hemma och läsa bibeln tillsammans med andra. Det var ett av skälen till utvandringen till Nordamerika.

Väldigt trött efter dålig sömn och lång dag. I morgon utflykt till Åsnenområdet och styrelsemöte med Destination Småland. Innan dess till sjukhuset med maken L för olika behandlingar. Min ersättare i kommunstyrelsen, Eva-Britt, tog över rodret idag. Nu säger vi äntligen klart  ja till medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer på lågtrafiktid, när bussarna ändå går mer eller mindre tomma. Nu har vi definitivt  bestämt oss. Det är verkligen viktigt och åt rätt håll.

Carin Högstedt

170905

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se