3. sep, 2017

Söndagsfrid och söndagsskola, Noa, Houston, klimat, strålning och besök

Söndag morgon. Inte blivit mycket skrivet på sistone men nu ska jag igång igen. Tillbringat många timmar på sjukhuset med maken L för att förbereda för de kommande 14 dagarna med strålning varje vardag. Första strålningen är avklarad. I morgon nästa. Så har vi haft besök av familjemedlemmar. Igår och idag två systrar till L med respektive och ex-hustrun. Trevligt. Dukade kaffebordet ute och hann precis fika klart kakor och tårta, när åskan mullrade och regnet vräkte ner på tvären in på altanen.

Idag tänker jag ta itu med ca 100 olästa mail, handlingar till sammanträden och annat. Hämtar styrka i att läsa SvD – ja, det är sant – t ex idag om Åsa Moberg, intressant intervju, och Björn Wiman, som skriver det jag skulle vilja beskriva så bra som han gör: ”Bilderna från vår tids syndaflod är bara en försmak av framtiden”. Översvämningen i Houston, Texas är utgångspunkten. Han drar paralleller till bibelns text om Noas ark, båten som räddade djuren. Skulle vilja veta hur många i befolkningen som har kunskaper om Noa, arken och berget Ararat? Som uppvuxen i en mycket stark frireligiös landsbygd kan jag innehållet i bibeln rätt väl, genom söndagsskolan bland annat, men är det alldagliga kunskaper numera? I DN finns rubriken ” Houston byggde bort skyddet mot vattnet”. ”Tiotusentals hektar våtmark har asfalterats – naturen kan inte absorbera allt regn”. Betong och motorvägar har ersatt naturen. - Är det ett sammanträffande eller klimatkonsekvens att just Houston haft trestora  stormar på tre år? Går inte att svara på ännu skriver vetenskapsredaktören Maria Gunther, men tillägger att lärdomen av stormen Harvey är att varje stadsplanerare måste ha med i sina beräkningar att oväder kommer att bli värre och vanligare. Tänker osökt på senaste beslutet i Växjös fullmäktige, där sex partier uppenbarligen tror att det går att bygga bort bilköer med ännu bättre bilvägar och massor av betong.

Solen skiner. Ännu. Ska bli mer regn, tror jag. Maken L sitter ute och läser tidningar. Nu ska vi njuta av denna sensommarsöndag. Tids nog blir det måndag.

Carin Högstedt

170903

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se