27. aug, 2017

Fuck cancer, avd 40, fikon, sjukhusbesök, Unga i Sverige, Vi står inte ut, slår på de som ligger

I onsdags förmiddag satt maken L och jag på onkologen i Växjö och talade med hans läkare i en timme. Hon är lugn, ingen stress, försöker hitta förbättringar på olika symptom genom att byta mediciner etc. Lördag morgon är Lennart riktigt dålig. Klagade redan på fredagen på dubbelseende. Det är kvar. Ytterst dålig sömn på natten dessutom. Vad hör ihop med vad och ska det vara så här? Ring till onkologen! säger jag och efter viss tvekan så gör maken det. Vi får komma dit direkt. En läkare skaffas fram under dagen. Mängder med prover tas, röntgen. Maken L får vara kvar till måndag för att de ska kunna reda ut om någon nerv är i kläm och påverkar synen t ex.

Mycket kan sägas om sjukvården men den här avdelningen 40 verkar fungera mycket bra. Om de nu bara kan reda ut vad som hänt med sjukdomen, eller om det är andra sjukdomar, de senaste dagarna, så maken L blir bättre, finns inget att klaga på i hur de behandlar oss. Ja, jag skriver oss, för som anhörig blir en ”medsjuk” på något sätt. Idag söndag hade vi planerat att få besök av maken L.s dotter och bror. Det blir besök, men vi får träffas på lasarettet. Kanske kan äta lunch/middag där!?

Första ”sittstrejken” för Amnesti för de afghanska ungdomarna i Växjö i fredags. Ca 50 personer deltog, bedömningsmässigt hälften berörda ungdomar, hälften svenskar som stödjer dem eller arbetar med dem, eller har tagit något/några under sina vingars skydd. Ingen media där vad jag kunde se. Flera partikamrater däremo och jag träffade Titti Jahn, en gång journalist på tidningen Kronobergaren med säte i Växjö. Sedan till Stockholm och Svensk Damtidning (tror jag). Återvändare till kommunen – vi bor nära varandra. Hon har engagerat sig i ensamkommande och vi hade mycket att tala om beträffande det bemötande de fått av svenska myndigheter. ”Vi står inte ut” och ”Ung i Sverige” arrangerar fortsatt sittstrejk de fyra kommande fredagarna, samma plats, Storgatan i Växjö, kl 16-17. Den här gången kom en riktigt rejäl regnskur mitt i manifestationen. Hoppas slippa det, men ta med något att sitta på och regnkläder! Varje opinionsyttring kan vara en dag närmare beslut om amnesti!

Läser SvD, dagens, Emilie Hillert, advokat: ”Jag skäms över vad Sverige nu gör”. Debattartikel, som slutar: ”Hur kan vi leva med oss själva?” Hur en ung pojke, åldersuppskriven till 18, möts av inte bara hot om utvisning utan en verklighet i Sverige som innebär byte av boende, inget familjehem längre, inte bo kvar i området, inte gå i skolan, inte gå på SFI, inte arbeta, ingen god man. Hillert skriver att det är uppenbart hur vi sparkar på dem som redan ligger. LÄS!

Läser en sedan DN idag, så har Kent Wisti fångat en av veckans händelser så bra att mer behövs inte om AKB: - ”Vi behöver fler kvinnliga partiledare. Det är smidigt att ha någon som avgår för att mäns politik inte funkar.”

”Sparka på den som ligger”. Läste revisionsrapport om Växjö kommuns bostadsförsörjningsplan. Stark kritik av att vissa gruppers behov av bostäder inte tillgodoses, inte uppmärksammas, inte planeras för. Bra revisorer vi har!

Borgholm tur och retur i torsdags för en dags föreläsningar om utbildningsfrågor. Nytt för mig var Matz Nilsson, som berättade om skolkommissionens slutrapport och närmast om ”hur höjer vi skolresultaten?” Slutrapporten är på remiss. Rapporten föreslår bättre samarbete stat och kommun, bättre utbildning av lärare med mer arbetsförlagd utbildning, bättre introduktion det första året som lärare och mycket annat, som kan få fler lärare att utbilda sig färdigt och stanna i yrket. Lärare som är förberedda på att vara lärare, har kunskaper och får fortsätta utbilda sig till nya kunskaper. Ärligt – jag visste inte att denna skolkommission (13 ledamöter) suttit i ett par år och fått till 600 sidor, som nu kommuner med fler ska läsa och bedöma innehållet i. Till exempel kan nuvarande förskoleklass inkluderas i skolan med uppdraget att lära sig läsa. Bra, tycker jag.

Regnade när jag steg upp. Nu lite sol. Fikonträdet har ca 10 fikon på gång. Med en varm september som förra året, så kan det bli färdiga fikon.

Carin Högstedt

170827

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se