18. aug, 2017

Dädesjö marknad, Kronobergs slottsruin, LRF, makt och ägande, val 2018, luften vi andas

Tillbringat några timmar på Dädesjö marknad i eftermiddag. Bra marknadsväder, mycket folk och många knallar. Men lite klagan på att Karl-Oskardagarna i Växjö i år sammanfaller med Dädesjö marknad. Några knallar hade uteblivit, troligen för att de satsade på Växjö istället. Marknaden i Dädesjö är en mycket gammal tradition. En partikamrat som varit lärare i Braås berättade att dädesjöbarnen brukade få halvdags ledigt från skolan på marknadsdagen, så stor är dagen i byn med omnejd. Intresset för partibroschyrer var inte särdeles stort. Det vore synd att påstå. Men vi syns och en del samtal blir det. (S) var också där och (SD). I övrigt upptäckte i alla fall jag inte något mer parti. Träffade ett par medborgare som var mycket generösa med beröm över vårt agerande i olika frågor. Så roligt! En slickar i sig.

Senaste dagarna har innehållit distriktsstyrelsemöte, valledningsmöte med V Växjö, regiongrupp idag på förmiddagen. Allt planenligt och framåtsyftande mot valrörelse. Ett avbrott i partiarbetet igår, när barnbarnen och jag besökte Kronobergs slottsruin. Ny stor instruktiv skylt som visar en skiss i färg på vasaborgen och med förklaring på vad de olika rummen och tornen innehållit. Tyvärr är inte broschyren en får med sig in på ruinen lika instruktiv. Behöver förnyas liksom  texterna som finns här och där och berättar om händelser i förgången tid. Vi gick igenom det hela och barnen tog många foton. Fängelsehålan kunde vi identifiera. Den har kallats Dackehålan, men Dacke har aldrig suttit fången där, lärde vi oss. Avslutade med glass och dricka på Ryttmästargården. Nya bron över till slottsruinen och Stallholmen är jättefin liksom vindbryggan. Tack Fastighetsverket och Växjö kommun! Nu återstår bara resten: Restaurering av vasaborgen, åtminstone delvis, så att användningen kan öka. Platsen är synnerligen vacker och kan bli mycket mer av kulturell mötesplats.

Ett annat avbrott, men inte från politiken, var träffen i onsdags med LRF. De samlade riksdagsledamöter med fler till en träff i skogen, nordväst om Lammhult, om jag tänker rätt. Ett skogsägarpar var värdar och vi fick se tre olika hägn, ett där inte djur kunde komma in, ett där mindre djur kunde äta och ett där det var fritt fram. Samma typ av skog i alla och väldigt skilda utseenden, beroende på om älg och råddjur med fler kunnat beta på träden eller inte. Samtalet rörde alltså jakt på de djur som äter upp t ex tallar. Så gick vi en slinga och såg en mycket fin skog. Rubriken på denna halvdag var äganderätten. Det var som vanligt när LRF Sydost är arrangörer väldigt väl organiserat och tonläget är helt OK. En känner sig inte alls behöva hålla med. De berättar ur skogsägarnas vinkel vad de upplever som hotande inskränkningar i äganderätten. Det kan en lyssna på. Men när det gäller skog, mark, vatten så är vi alla människor beroende av att det sköts för att vi ska kunna andas och leva liksom den biologiska mångfalden. Det finns ett starkt allmänintresse, kan inte jämföras med att äga en bil eller en villa.

Fredag kväll. Skulle behövt skriva en insändare om vattenskotrar och andra farkoster till sjöss efter Smålandspostens artikel idag om beslutet i tisdags på kommunstyrelsen. I artikeln står inte ett ljud om att det fanns olika åsikter om tillåtelse för vattenskotrar i naturreservatet. Borde förstås ha skrivit en reservation, som jag gjorde i ett annat ärende. Det uppmärksammades i alla fall av Radio Kronoberg. Men hör det inte till vanlig journalistisk heder att redovisa avvikande meningar? Nu är jag för trött för att få iväg en insändare och tänker ta helgdagskväll. Skjuter upp insändare och alla andra skriverier jag åtagit mig till morgondagen, då det för övrigt är så kallad ”röd lördag”, vilket betyder ett par timmar på stan med kaffe, flygblad och samtal med folk.

Varje fredag från 25/8 kommer nätverket ”Vi står inte ut” att ha opinionsmöte kl 16.00 på scenen på Storgatan i Växjö. Visa din solidaritet med de utvisningshotade ungdomarna genom att delta en stund! Amnesti nu! Fredagar kl 16.00.

Carin Högstedt

170818

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se