3. aug, 2017

Drygt 20 graders skillnad, socialt skyddsnät inget träsk, permafrosten tinar, Hilma af Klint

Från 39 grader och brännande sol till 14 grader och regn. Vet inte vilket jag skulle föredra i längden. Men jo, solen. Hör mer och mer om hur solen förser oss med nyttigheter, som förhindrar ohälsa. Ja, tänk det visste kloka kvinnor i Sverige för 200 år sedan. Rådet till föräldrar till klena barn var att klä av dem och låt de vara ute i solen. Så kunde ”engelska sjukan” förhindras. Det minns jag från mina studier i etnologi och det har jag tagit fasta på hela livet. Och jag har inte fått ”engelska sjukan” eller rakitis som det heter!

Hemkomsten var lite annorlunda. Det var lite trögt på flygplatsen i Alghero. Visade sig att planet haft tekniska problem. Om jag fattade rätt med luckan till bagageutrymmet. Det hade ordnat sig, men de hade inte kunnat ta med allt bagage!? Vissa skulle bli utan. Det visade sig vara minst hälften av passagerarna på det fullastade planet. Dottern fick sin väska, jag blev utan. Ställde mig i informationskön, som blev 50 m lång och två tjänstepersoner skulle anteckna väskornas utseende plus adress till innehavaren och annat tidsödande. Vår taxichaufför åsåg det hela och tiden gick. Det var över midnatt när vi lämnade Smaland airport.

Idag inte ett ljud från flygplatsen så jag ringde. Jo, väskorna var där och de skulle köra ut dem i morgon. Jag åkte då själv ut och hämtade min väska med bland annat blöta badkläder och  sladd till dator. Gick smidigt.

Dottern och jag väldigt nöjda med veckan på Sardinien! Hettan satte begränsningar men i stort sett gjorde vi vad vi ville och såg en bit av den stora och vackra ön. September är nog en bättre tid att vara där för oss nordbor. Marknaden i Alghero var mycket trevlig. Vi var där igår förmiddag. Passade på att ta foton av Villa Maria-Pia (se tidigare blogg). Har ännu inte luskat ut vem hon var, men det kommer.

Ägnat stor del av dagen åt att gå igenom tidningar. Har följt nyheterna från Sardinien men har inte stenkoll. Ser i Dagens ETC 1/8 att det finns förslag att sänka djurskyddsnivån i Sverige, via Jordbruksverket. Sju representanter för olika djurskyddsorganisationer skriver om detta och menar att minister (Sven-Erik Bucht) och riksdagen ska ta makten över djurskyddet och inte överlåta det till en myndighet. Bra att få reda på vad som pågår! Ska inte förverkligas några försämringar enligt min mening.

Ser i tidningen Smålänningen att en bok om konstnären Hilma af Klint har skrivits av Anna Laestadius Larsson (Piratförlaget). Den ska jag läsa. Hilma målade porträtt i början av 1900-talet men också – mer i hemlighet – abstrakta målningar, gigantiska sådana. Hon insåg att samtiden inte var redo för hennes målningar och de visades inte förrän långt efter hennes död. Boken är enligt recensionen skriven ”med en smittande ilska” över villkoren för kvinnliga konstnärer. Jag har för ett antal år sedan räknat kvinnor och män i svenskt  litteraturlexikon. Ca 20 % kvinnor var med. Det betyder inte att kvinnor ägnat sig åt annat än konst eller att de är dåliga konstnärer.

I Dagens ETC 27/7 har samhällsforskaren Christer Sanne skrivit om kortare arbetsdag hellre än sex veckors semester. Han kopplar kortare arbetsdag till klimat- och miljö, överlevnad; ”Vi behöver besinna oss, välja mer fritid och mindre löneökningar. Ändå måste vi befolka välfärdstjänsterna, vilket måste få kosta.” Sanne menar att det finns inga tecken på att vi ändrar livsstil och satsar på miljövänlig konsumtion frivilligt. Ju mer vi jobbar, ju större miljöskador har vi råd att åsamka planeten. Visst. Behöver bara se på mig själv. Har haft möjlighet att lyssna på Christer Sanne två gånger och läst lite av det han skrivit. Bra!

”Sibirien sjunker sakta ned i dyn” är rubriken i DN 30/7 på ett stort reportage om hur permafrosten smälter på grund av varmare klimat och hur det påverkar livet för invånarna bland annat i staden Tjerskij i nordöstra Sibirien. Ungefär 20 % av husen har blivit obeboeliga på grund av att marken tinar upp. Finns det någon ände på detta? Jag tror inte det, idag är jag pessimist och artikeln är oerhört intressant. Har inte läst hela ännu, men lyckligt slut? Nä.

Slutligen: En insändare av en Lars Andersson, ”tärande pensionär” i Smålandsposten 2/8 med rubriken ”Språket som avslöjar föraktet för utsatta människor”. Bra. Jag var inte ensam om att reagera på kommunstyrelsens ordförandes användning av begreppet ”bidragsträsket” häromsistens. Jag skrev om det i artikel införd 27/7 i samma tidning. (Lägger ut artikeln på www.vvaxjo.se senare ikväll). De människor som av olika skäl är beroende av bidrag i någon form är inte träskvarelser. Sociala försäkringar finns för att arbetande människor kämpat för att skyddsnätet ska finnas, för att alla ska ha en chans till ett värdigt liv, varken mer eller mindre.

Carin Högstedt

170803

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se