29. jul, 2017

Rundtur i kultur-historia, 35 gr, pinjer, gåsgamar, Deledda, nobelpris, nurager

Sitter på balkongen fredag kväll, utanför staden Alghero, Sardinien. Ska försöka sammanfatta, inte minst för mitt eget minne, vad dottern och jag varit med om denna dag. 10 timmar har vi varit på bussutflykt. Minibuss. Guide – skandinavisktalande. Vi hade tänkt oss att ta reguljärbussen själva till Bosa, några mil söder om Alghero, Men vi avstod när vi hörde att den kör motorvägen. Vi ville åka kustvägen. Den är otroligt vacker. Har åkt den förr fast åt andra hållet. Vi gjorde rätt. Fick en heldag med riktigt bra innehåll, historia och kultur. Spanade efter gåsgamar som finns en koloni av på en sträcka utmed kustvägen, men inte idag. Glömmer aldrig när maken L och jag såg dessa gamar i Pyrenéerna, franska sidan, en gång. Trodde inte våra ögon.

Bosa är en gammal stad, med en borg från 1100-talet och en katedral från 13-1400-talen. Båda fick vi se på en stadsrundtur med engelskspråkig italienska som guide. Bosa är känd för att det går en flod, Temo, genom staden (ovanligt på Sardinien) och de färggranna husen, allt från rosa till lila. Jag kände igen mig. Maken L och jag bodde ett par nätter i Bosa Marina, lite utanför staden. Vi kom gåendes en tidig morgon utmed floden och det var gudomligt vackert. Vi skulle ta bussen till Alghero från Bosa. Det gick bra. Idag stannade bussen i Bosa och jag kände igen mig. Här någonstans klev vi på bussen för 22 år sedan!

Vi hade gott om tid efter guidningen, åt en lätt lunch, strosade, åt första glassen, beundrade floden. Vidare till den finaste nuragen, stentorn/bebyggelse, Sant Antine. Bra guidning där också. Dessa stenbyggnader är ca 7 000 styck, som är synliga, men man tror att de är ca 20 000, fast många är nerrasade och överspelade. Forskarna inte överens om vad de användes till. De är 3-4 000 år gamla. Matmagasin? Skyddsrum? De spelade ut sin roll ca 100 år e Kr, om jag fattade rätt. Mycket instruktiv information om denna nurag! Skisser på hur den troligen sett ut i tidernas begynnelse. Nu bostad för duvor.

Landskapet vi åkte genom är magiskt, tycker jag. Kargt, öde bitvis. Det bor 1,6 milj människor på Sardinien och tre gånger fler får. Vi såg även kor ute i markerna, men vad hittar de att äta i dessa brända marker? Juni-juli varit torra och ett par skogsbränder har inträffat. Om torkan och värmen ökar stadigt, så kanske boskapsskötseln inte kan fortsätta?

Fortsättning följer i morgon. Nu trött.

Lördag morgon.

Så på nya vägar till Rocca Doria, en by på 365 m höjd över havet. Skulle inte velat köra bussen upp eller ner där! 160 invånare ungefär, lite mer på sommaren. Väldigt fint, rent och vackert med utsikt över en sjö, en uppdämning av floden Temo. Här finns ett brödmuseum och vi fick återigen en guidning, nu av en lokal ung tjej. De bröd som skapats historiskt i trakten är konstverk, ibland äts de, men ofta är de dekorationer, olika till påsk, bröllop, dop etc. De vi smakade var söta, såg ut som och smakade som småkakor här. Roligt att nobelpristagaren Deledda, tappat förnamnet just nu, första kvinnan som fick det i litteratur!, var från trakten. Hon hyllas nu. Fick priset på 20-talet om jag minns rätt. Då ansågs hon alldeles för radikal men idag hyllas hon och läses. Maken L och jag var vid hennes födelsehem, men jag minns inte vilken by det var, då för 22 år sedan. Växjö bibliotek hade minst en bok av henne, i magasinet, som jag läste. Den gjorde inte något starkt intryck. Kanske ska försöka igen. Den lokala guiden berättade spontant om Deledda och med stolthet.

Ja, det var en innehållsrik dag. Sett kråkor, koltrast, tornseglare, trolig tornfalk från bussen plus en större rovfågel, men uppfattade inte vilken. Måsar, duvor. Växtligheten är palmer av olika sorter, imponerande prästpalmer bl a, oleander, pinjer, eucalyptus. Speciellt mycket oleanderbuskar och mellan oss och stranden växer en skog av pinjer.

Blå himmel. Ska bli ca 35 grader. Det är stranden som gäller. Följer politiken hemma så gott det går. De borgerliga sitter på pottkanten, fattar vi det som. Enda minuset här är dålig wi-fi. Om det nu är ett minus.

Carin Högstedt

170729

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se