25. jul, 2017

Kampanj mot plastpåsar i Växjö! Gavino Ledda, Padre Padrone, nurager, semester

Nu är det kampanj i Växjöbutikerna, nu ska det sparas på plastpåsar! Det är väl 12-15 år sedan jag skrev första motionen – ivrigt påhejad och inspirerad av en medborgare. Det blev ja till den i kommunfullmäktige, men genomfördes aldrig. Då sas det från föreningen Citysamverkan att butikerna kunde inte bestämma själva om det. Deras huvudkontor skulle ta sådana beslut som att försöka få ner den absurda användningen av plastpåsar. Ett försök senare slutade på samma sätt; välvillig inställning från politiken, men hjälpte inte. NU är butikspersonalen väldigt införstådda att vi som har tygkasse med oss vill använda den. De uppmuntrar det! Pratar om att då ”sparar vi den plastpåsen”! Trägen vinner! En tredje motion från (V) och undertecknad om plastanvändning (inte bara påsar) är nu på väg upp till fullmäktige.

Jag har rört mig i en hel del butiker i Växjö stad de senaste dagarna och lagt märke till förändringen i attityd gentemot plastpåsar. I morgon bär det av till Sardinien en vecka, Alghero, vilket har krävt vissa inköp. Var där för 22 år sedan. Hittade en guidebok i vår resebokhylla, tryckt 1993. Väl gammal utan att vara antik och intressant på det viset. Så köpte en ny för att ha färskare information.  Reser med en av döttrarna. Maken L avstår bland annat för att det är extremt varmt på dessa breddgrader den här årstiden. Vi åker från Växjö flygplats kl 7.00. Är framme redan kl 10.00. Tar med dator men en vet ju inte hur bra det funkar, där vi bor. För övrigt fem böcker i min väska. Minns från förra besöket att det gick att gå en stig utmed havet, att det var gott om fåglar, mitt första möte med steglitsor har jag för mig. Nu har vi dem här på vintern. Kommer troligen inte att känna igen mig över huvud taget. Spännande! Sardinienresan för 22 år sedan var för övrigt en av maken L.s och mina bästa egenkomponerade resor. Magnifikt landskap med ca 7000 så kallade nurager, konformade stenhus, som är ca 4000 år gamla (om jag minns rätt). Det går att göra dagsutflykt till Korsika från Alghero och då besöka hamnstaden Bonifacio. Där var vi också för många år sedan, när vi åkte kors och tvärs över Korsika, bland annat med smalspårsjärnväg. Får se vad det blir för utflykt – om någon. Kanske så varmt att en inte vill annat än bada?

Säkert skrivit det tidigare, men Gavino Leddas bok ”Padre Padrone” (Far Husbonde) är verkligen läsvärd. Självbiografisk. Handlar om en hård uppväxt med  en olivlundsodlande far, på Sardinien. Ingen skola, bara hårt arbete, analfabet. Lärde sig läsa i 20-årsåldern och skrev boken, som även blev film.

Carin Högstedt

170725

@hgstedt

www.carhog14,se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se