23. jul, 2017

1662 civila döda, minoritetsspråk, bokostnader, 7 000 sommarflygblad, Croneman, vemod och vinbär

Johan Croneman har roat mig och säkerligen många andra med sina krönikor i DN de senaste dagarna. Idag om ”Sommaren full av vackert vemod”, en tillbakablick på barndomens långtråkiga somrar, rätten till att göra ingenting, rätten till tristess och planlöshet. Skönt att läsa. Jag slits hela tiden mellan ytterligheterna, göra absolut ingenting utom slöa och att göra allt som borde göras, när jag nu har tid. Meningslöst tvistande med mig själv. Igår i samma tidning ”Känner ni någon som förstår det här med Transportstyrelsen?” Ha! Så elakt, så roligt, så på kornet!

FN.s halvårsrapport 2017 Afghanistan – 1662 civila döda, i sprängdåd och av självmordsattacker. Rekord.  Dit skickas unga ensamkommande från Sverige. Det är makabert.

Radio Kronoberg har på sin webb om en undersökning av hur kommunerna i Kronoberg informerar på de fem minoritetsspråken. Lagen har skärpts. Två av de åtta får knappt godkänt, Lessebo och Alvesta. Resten är underkända. Erinrar mig att jag i interpellation till före detta utbildningsnämndens ordförande, Anna Tenje, numera kommunstyrelsens ordförande, ställde frågor om beredskapen för att uppfylla lagen om minoriteternas rättigheter vad gäller utbildning på sitt modersmål. Vi var rätt överens och jag upplevde att Tenje var intresserad av frågan. Dags för ny interpellation? Språken är finska, jiddisch, meänkieli, romska, samiska.

Blir mer och mer intresserad av Örebro kommun och deras bostadspolitik. De bygger mycket. I tidningen Dagens samhälle stod häromsistens om hur bokostnaderna i nya hyresrätter ska hållas nere med hjälp av ett privat byggbolag, Botrygg, som har en egen filosofi. De bygger bostadsrätter och hyresrätter i samma område, låter vinst från bostadsrätterna subventionera hyresrätterna, som får en rimlig hyra. Marken upplåts med tomträtt och hyresnivån ska ligga fast i 15 år. VD.n Merdad Moghtadal tror att om det fortsätter matas ut hyresrätter som inte de som behöver dem mest har råd att bo i, så blir det helt snett. Onekligen intressant. Ska se vad som mer finns att hämta i Örebro kommun på detta område.

Tog en cykeltur på morgonkvisten, sådär kl sju. Delade de sista Sommarflygbladen. Så skönt ute, friskt och knappt en människa, bara fåglar och en och annan katt. Sedan har det börjat blåsa rejält och jag har jobbat inomhus med att rensa pappershögar, göra dagordningar och göralista. Maken L rensar vinbär som han plockat hos snälla kamrater. Han äter vinbär till youghurten varje morgon året om, så det gäller att plocka och frysa in. Jag läser, badar när solen skiner, tittar på engelska antikrundan. Igår på badstranden vid Toftasjön med barnbarnen. Äntligen så varmt i vattnet att det lockar både barn och vuxna att bada! När sommaren är på väg att ta slut. -Ja, det stora vackra vemodet är nära till hands.

Carin Högstedt

170723

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se