20. jul, 2017

Sol och bå himmel, 6 veckors semester, medborgarlön - en frihetsreform, Kata Dalström, solkraft

Makalös sommarmorgon! Lite vind, blå himmel. Igår också. Badade och det var tillräckligt för att njuta och ta en riktig simtur, inte bara hoppa i och huttrande vända upp igen. Gott om tomater på Totemplantan blir det. Inga fikon ännu men trädet växer. Paprika på väg liksom chilipeppar. Julkaktusen belönar alltid utevistelsen med att blomma en extra gång. Ska se om jag kan ta ett bra foto av den och stockrosorna.

Läste en bok under gårdagen: Tove Alsterdal ”Vänd dig inte om”. Bra! Deckare med mycket aktuell samhällsbeskrivning. Lugn dag med besök av en av döttrarna och vegeterande på altanen. Nöjda med rottingstolarna (inköpta på nätauktion häromdagen). De är bra att sitta och läsa i, precis som jag trodde! Bevakade fyra olika bud på nätauktion igår. Vann tre av dem, så nu har vi mer att hämta. Lite roliga grejer.

Funderar på att skriva ihop en interpellation om 1. Sommarjobb – fick alla ungdomar något att göra? 2. Sommaraktiviteter för barn utan kostnader – kom det barnen till del? 3. Sommarskolan – blev den lyckad? Uppskattad? Dessa tre områden får riktade statsbidrag. Det går att säga mycket om riktade statsbidrag – små potter som kanske kostar mer att administrera än de ger. Bättre med generella bidrag i ”påsen” så att kommunerna kan använda pengarna där de bäst behövs. Samtidigt så vete tusan om ca 8 000 barn i Växjö kommun hade nåtts av gratis aktiviteter 2016, om inte det riktade statsbidraget hade kunnat sökas! Så tack regeringen, det ger många barn innehållsrikare sommar. Som sas på TV-nyheterna igår av en mycket glad pappa: När barnen börjar skolan och ska berätta vad de gjort på sommarlovet kan många barn berätta om besök i Thailand. Våra kan nu (efter utflykt till djurpark) säga att de varit i Eskilstuna och djurparken. Jag tror det var Botkyrka kommun som fick sätta in extrabussar, när familjer bjöds in till utflykter. Stort intresse och så lite som behövs för att något minska en klyfta mellan de som har och de som inte har någonting.

Lite läsefrukter i nyhetstidningar:

Göran Greider tycker i ledare i Dagens ETC 19/7 att det är dags för en sjätte semestervecka. Det är 39 år sedan sista ändringen, till fem veckor. CiterarGreider: ”Vi är inte lediga. Vi har permission från arbetet. Vi är tillfälligt frigivna och redan den första lediga måndagen börjar nedräkningen mot arbetet.” Jag anser det betydligt viktigare – men svårare – att korta arbetsdagen, bättre för folkhälsa, demokrati, jämställdhet t ex. Det gör i och för sig Greider också men menar att det är betydligt längre bort i tiden, ”många många år”. Så ser det ut, men det kan ändras. Det är nödvändigt med omställning till hållbar framtid för kommande generationer. Det kräver ändrat beteende när det gäller konsumtion av produktion som ger utsläpp. En cirkulär ekonomi , en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar framtid ligger helt i linje med kortare arbetsdag och mer fokus på att arbeta för att leva och inte tvärtom.

Dagens ETC 18/7 rapporterar att det finns ett växande stöd för basinkomst (medborgarlön) i Europa. I Finland, Nederländerna och Italien håller man på med olika experiment och idéer för vissa grupper. Frågan är inte ny men har fått en renässans på senare tid. Partier som Podemos,(Spanien) Syriz,(Grekland) M5S (Italien) är positiva liksom även Corbyn, Labour-ledaren. ”Basinkomst är den största frihetsreformen som kan genomföras i Europa, säger Carl Schlyter, MP. Även V har en grupp inom sin medlemskår som är positiva till basinkomsten, men har aldrig fått majoritet på någon kongress.

Snart kommer en ny bok om Kata Dalström, ”arbetarpionjären från överklassen”, som levde 1858-1923. Det är Gunnela Björk, författare och historiker, som gett sig i kast med Kata. Tycker hon förtjänar en mer framträdande plats. Kata var agitator, politiker, författare, folkbildare. När hon var i Växjö och agiterade i början på 1900-talet hamnade hon i häktet för uppvigling. Hon var socialist, feminist. Hon var medlem i socialdemokraterna. När det splittrades 1917 följde hon med över till Sveriges socialdemokratiska vänsterparti som så småningom på krokiga vägar blev Vänsterpartiet. Boken om Kata Dalström släpps 21/8.

En redovisning av hur mycket solkraft kommunerna har satsat på säger att Uppvidinge i Kronobergs län är på plats 13, bäst i länet. Bra! Växjö kommun är på plats 144, inte lysande alls. Mätmetoden är dock inte helt säkrad.

Carin Högstedt

170720

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

carin.hogstedt@vaxjo.se