17. jul, 2017

Globalt ansvar för klimatet, inhuman politik, sommarflygblad, brevlådesamlingar, frakthjälp

Tog en jätterunda på fem timmar drygt med vårt sommarflygblad i stadsdelar och byar vi inte når ut i annars. Till exempel Räppe, Kalvsvik, Vederslöv, Dänningelanda, Öhr, Ormesberga. Rätt slitsamt när en ska både köra, hitta brevlådorna och dela ut. Bra med brevlådesamlingar! De blir allt vanligare. Gjorde inga kulturella stopp och tittade på kyrkor eller fornlämningar, men köpte en mineralvatten och chokladbit i lanthandeln i Kalvsvik. Mycket trevlig affär, som verkar gå bra. Sämre med kooperativet i Åryd, men det kan vara en lösning på gång där.

Så till Växjö auktionskammare, där vi sedan igår hade ett par rejäla rottingfåtöljer att hämta efter att ha vunnit budgivningen på nätauktion. Jag förälskade mig i de här och kunde känna hur skönt en skulle sitta ute och läsa i de här med dynor och kuddar och filtar. Sedan visste jag att vi inte har plats egentligen. De kräver egentligen en jätteveranda och det har vi inte. Hur som helst. Nu var frågan: skulle en fåtölj över huvud taget kunna få plats i min bil? Jag grunnade på detta och tänkte att försöka duger. Kommer till auktionskammaren och där är svärsonen, dotter och barnbarn. Lustigt nog. Det är ju inte öppet idag, egentligen. Och det verkar som att de har släp efter bilen! Och ja, alla fraktproblem borta! De har röjt i sina uthus, hyrt släp och fraktat dit saker. Nu ska de till Sandsbro och fika hos svärsonens mamma, som bor 50 m från oss! Vilken timing utan att ha pratat med varandra! Ja, ett mindre mirakel. Möbleringen med fåtöljerna är knepig, men det löser sig. Katten Tassi gonar nu in sig i den ena fåtöljen, maken L i den andra.

Katten Tassi förresten. Jag tog ett ”överblivet” keramikfat, fyllde det med vatten och satte på ett litet trädgårdsbord som inte används till något särskilt. Tänkte det som fågelbad. Men det smög sig. Tassi tror det är för henne den här extra vattentäkten. Sitter där och spanar och dricker. Och fåglarna har ju hela sjön för den delen.

Haft besök i helgen av två män, som en gång för länge sedan var partikamrater med oss och arbetade för vänsterpartiet centralt. Mycket diskussioner och trevligt.  

I lördagens DN fortsätter Terese Cristiansson och Sandra Calligaro sina reportage från Afghanistan om vad som händer ungdomarna, som utvisas. Det är förfärande att Sverige kan hantera unga människor så här. Det är ju helt klart att Afghanistan inte klarar av att ta emot dem! De säger ju det, de ber om paus! Och ungdomarna får ingen hjälp eller minimal sådan. Vad tror Sveriges ansvariga att ungdomarna ska få för liv, som situationen ser ut? De har inga anhöriga, det finns inga arbeten, det finns inga säkra regioner.

Bra på DN Debatt i lördags också om att ”Sverige måste ta ett globalt ansvar för klimatet”. Det är Henrik Carlsen och Adis Dzebo, båda forskare vid Environment institute, som skriver om klimathoten och det faktum att det inte räcker med att vara fossilbränslefritt land; det krävs globalt ansvar och det innebär att sätta upp mål för utsläppsminskningar från svensk konsumtion som bidrar till utsläpp i andra länder. Självklart. Och det ska varenda region och kommun också. Det är hög tid.  Mycket läsvärt!

Läser ifatt tidningar och tidskrifter, som ligger i högar. Många fågeltidningar, VI-tidningen, släktforskartidningar, Faktum – en njutning när tiden finns att läsa i sommartid.

Carin Högstedt

170717

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se