11. jul, 2017

Folkmord, sexslaveri, total förnedring, blockpolitik av cement? ÖKV, demokrati och dialog

Måndag 10 juli har SvD en artikel av Gunilla Hall. Hon har träffat Fareeda, 20 år, som mot alla odds har lyckats fly från IS slavläger i norra Irak. Fareeda är en av yazidierna, en av de mest förföljda folkgrupperna. Deras religion har delar av både kristendom och islam. Fareeda berättar om den oerhört grymma behandlingen av slavarna, kvinnorna och barnen, våldtäkterna. Hon berättar om försöken att ta sitt liv och hur hon när hon flytt blir brännmärkt av sitt eget folk. Till slut kommer hon till Tyskland och ett program för stigmatiserade av sina familjer efter sexslaveriet i IS-läger. Hon kämpar. Vill bli lärare i matematik. Fortfarande beräknas ca 2 600 kvinnor finnas i fångenskap hos IS. Dem tänker Fareeda på hela tiden. Läs gärna! FN har beskrivit IS förföljelse av yazidierna som folkmord. Vad kan göras för att hjälpa de kvinnor som räddas ur slavlägren?

Varm dag med många ärenden och bad mellan varven. Riktig sommardag med vita moln. Nya datorn börjar fungera, men det är mycket jox.

Tragisk olycka på vårdboendet Sörgården i Rottne. Kvinna i rullstol åkte nerför en trappa och avled av skadorna. Trappan skulle ha åtgärdats, men det blev inte gjort av någon anledning. Säkerhetstänket är väl utvecklat i Sverige och kommunerna, tycker jag, men ändå händer en sådan här olycka.

Hade en artikel i Smålandsposten igår – om enkelt sagt landsbygdsutveckling och om möjligt samarbete över blockgränserna i frågor där det i ord är samstämmighet. Jag förstår att medborgarna tycker det är trist att partierna ofta säger sig ha samma mål, men ändå inte kan ge och ta lite. Lite mer pragmatism är kanske inte fel i Växjö kommun? Tja, funderar. Fick höra av en samhällsintresserad man att i Växjö kommun är blocken helt cementerade. Och – ja – den som följer budgetdebatten kan nog uppfatta det hela som så. Utgången är given från början. Många lyssnar på/tittar på kommunfullmäktiges sammanträden, som spelas in och visas på Öppna kanalen Växjö (ÖKV), ett socialt företag som har kommit till för att stimulera demokratin. När vi i (V) är på stan dagarna efter fullmäktige med (V)äxjös kommunnytt får vi ofta höra kommentarer från de som har sett på ÖKV. Bra med detta intresse och att få dialog kring det som sas och hände på sammanträdet!

I morgon med maken L till onkologen för samtal med hans läkare.

Carin Högstedt

170711

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se