5. jul, 2017

Stor blåklocka, fornborg, radby, levande landsbygd, återkommunalisering, almedalstal

Heldag igår med mellandottern på smala, krokiga, backiga och överlag bra vägar i mest Vena socken men även Mörlunda och Kristdala var vi inne i. Jag hade antecknat ett stort antal byar, gårdar och stugor där våra anmödrar och fäder bott, som vi skulle titta på och om möjligt i en by identifiera rätt fastighet med hjälp av foton bl a. En del har vi uppsökt tidigare, en del var nytt. Dottern är kartläsare, jag kör. Det blev 35 mil. Gick som smort. Kallt och ruggigt när vi åkte. Vid gränsen till Kalmar län kom första solglimten. Sedan bättre och bättre väder, med ett par inslag av korta duggregn.

Gick en mindre vandring för att titta på en fornborg utmed vägen mellan Junnarp och Blaxhult. Njöt av blomprakten, speciellt de stora blåklockorna, som var många. Fornborgen var som den vi har i skogen här hemma i Notterydstrakten; Om ingen talar om att här finns en fornborg, så skulle en inte se det som något annat än sten på sten. Trevlig dag och vi kan snart ställa upp i frågetävling på området byar i mellersta Kalmar län. Fortfarande hittar vi vägar vi inte åkt tidigare! Stora överraskningen var Björnhult i Mörlunda socken, tror jag. En radby som var så himla fin, så välhållen, så vacker, så ompysslad. Mitt uti ingenstans mellan Hagelsrum och Krokshult. Vena värdshus och matbutik nerlagda sedan förra året. Tråkigt. Vi åt pizza i Hultsfred på hemvägen. Inga missöden, inga bommar över vägen, gott om tranor och levande landsbygder med djur. Många av ställena har hyst släktingar på 1600-1800-talen.

Har nu sett och hört Jonas Sjöstedt (V), Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C ) hålla tal i Almedalen. Alla tre var personliga i sin framtoning. Det är tydligen det nya retoriska greppet och hellre det än förra årets ”svenskhetens bevarande” som alla utom Jonas ägnade sig åt. Jonas tal höll hela vägen, tycker jag. Jan Björklund hade en bra inledning om klassklyftor, men sedan glömde han att han varit utbildningsminister ett antal år.  Annie Lööf hade också dåligt minne – hon var ju näringsminister – och allt elände kan rimligen inte ha inträffat på de senaste tre åren. Klassklyftorna har ökat i 20 år ju! Lööf hade dock en mycket stark avslutning mot nazism och rasism! Ikväll Magdalena Andersson (S). Ska bli spännande. Mer nyfiken på det talet än om det varit Stefan Löfvén måste jag säga.

Mycket intressant i Dagens ETC 4/7 om hur ”Städer över hela världen avvisar privatiseringar”. I Tyskland, i Frankrike, i England, i Spanien återkommunaliseras sjukvård, utbildning, vatten, avfall, transporter exempelvis. Artikeln bygger på en ny rapport från Transnational Institute. Ett exempel som nämns i artikeln är det särskilda boendet Sörgården i Rottne, Växjö kommun, som varit privat drivet och nu blir intraprenad på personalens förslag. Men i kommunen är detta endast ett befriande undantag från privatiseringsivern. 2016 såldes näst flest hyresrätter i Sverige, nästan 2000 på ett bräde, i Växjö kommun! Intraprenader har vi alldeles för få enligt min mening. Roligt att Sörgården ska drivas så.

Underbar förmiddag på altanen, efter allt blåsande, regnskurande och kyla. Varade från sjusnåret till ca 12. Nu helt plötsligt regn, kallt, blåsigt!?

I morgon fyller äldsta barnbarnet 10 år. Stor dag. Kalaset är på lördag, eftersom en del inblandade gäster arbetar som i morgon.

Carin Högstedt

170705

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se