22. jun, 2017

Skatteparadiset Sverige, ETC, 50 miljarder i förmögenhet, jordgubbar, Trafikplats Fagrabäck

Tre dagar i rad har Dagens ETC rapporterat om ”skatteparadiset Sverige”, där butiksbiträdet på Willys betala mer i skatt än ägaren till Willys, Antonia Ax:son Johnsson, 23% respektive 18%. Antonia har en förmögenhet på 50 miljarder. Som jämförelse omsätter Växjö kommun 5-6 miljarder per år, en kommun med 90 000 invånare. Sverige är ett extremland. Ekonomen Stefan De Wylder har uttryckt sig så här i Aftonbladet: ”Den som idag går omvägen över Panama för att minska sin skatt är en åsna”. Sedan 2005 har Sverige avskaffa fler skatter på kapital än något annat land i västvärlden: Arvs- och gåvoskatt, förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, generösare regler för aktieinnehav…

Väldigt bra redovisning 20-22/6! Bra bakgrund till valrörelsen! (V) är väl det enda partiet som driver frågan att rika ska betala (lite) mer i skatt!? I dagens tidning uttalar sig Magdalena Andersson bl a. Självklart sticker det i ögonen, säger hon. Men vad händer?

Vilket otroligt klassamhälle Sverige blivit! En person har 57 miljarder och samtidigt ska 25 miljoner sparas på äldreomsorgen i Växjö kommun. Kvinnors ohälsa på grund av dålig arbetsmiljö ökar och personer med funktionsnersättningar mister sin assistans. Föräldrar och andra anhöriga sätts i jättesvår sits. Friheten och möjligheten att leva ett värdigt liv för alla är ifrågasatt.

ETC Växjö är en tillgång! Varje fredag kommer den nya lokaltidningen. Idag (torsdag!) finns ett reportage om Trafikplats Fagrabäck och den utredning, kan en kalla det, som privatpersoner gjort och skickat till förtroendevalda och media. Eftersom utredningen stöder V.s linje, nej till 280 milj kr för att uppmuntra till mer bilism, så har vi tackat och berömt Kjell Johansson som lagt tid på att uppehålla sig i nuvarande rondell och noggrant bokfört bilar, kötider etc. Ingen media brydde sig om denna analys och genomgång av ärendet. Kjell mailade om ointresset. Jag tipsade om ETC Växjö och det gick vägen. Bra artikel idag!

Hoppas fler och fler uppmärksammar både Dagens ETC och ETC Växjö och blir prenumeranter! Vi behöver dessa tidningar med röda och gröna förtecken!

I morgon är det midsommarafton på den rätta dagen, 23/6, ”gamla midsommarafton”, min pappas födelsedag och min och maken L.s bröllopsdag. Vi ska ut på landet och ha trevligt med barnbarn med flera. Vårt bidrag till maten är jordgubbar. Handlade idag för att säkert få några. Tre liter. Inte en enda gubbe var dålig ens i kanten! COOP Norremark.

Nu grilla några korvar och läsa tidningar.

Ha en riktigt skön midsommarhelg!

Carin Högstedt

170622

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se