19. jun, 2017

Sustainable Småland, koldioxidfri betong, Agenda 2030, Destination Småland

Började hemmakvällen med ett dopp i sjön. Klibbig efter varm och aktiv dag. Aningen kallt i vattnet men fullt acceptabelt. Ingen längre simtur dock. Började dagen med att få syn på en hare, som åt friskt av gräset utanför altanen. Kollade med vänner via facebook. –Jo, det var nog en tyskhare. Långa ben. Fick medhåll av två vänner.

Mycket intressant förmiddag! ”Sustainable Småland”, en förening vars medlemmar är företag, kommuner m fl, som är intresserade av hållbar utveckling, hade bjudit in till öppet styrelsemöte och utflykt per buss. Jag är väldigt glad att jag fick en inbjudan och att jag kunde följa med. Syftet var nämligen att undersöka hur mål 11 i Agenda 2030 kan förverkligas. Det målet är inget mindre än ”Hållbara städer och samhällen”. Det finns 7 delmål. Det första lyder: ”Senast 2030 säkerställa tillgång för alla till fullgoda, säkra och ekonomiskt överkomliga bostäder och grundläggande tjänster samt rusta upp slumområden.” Globalt. Fatta! Det är gigantiskt. Och det enda rätta! Hur tog vi oss då an detta idag? – Jo, vi åkte runt och tittade på bostadsområden, nyss färdiga och pågående i Växjö stad. Vi lyssnade på respektive byggbolags information och tittade runt på Skärvet, Strandsnäckan, Pelarsalen, Gamla Vattentornet. Vi, ca 30 intresserade från företag och kommuner, lyssnade på Skanska. Som alltid är Skanska respektingivande när det gäller miljö- och klimatarbete. De fick nog av RocaGil-skandalen och tunneln i Hallandsåsen för många år sedan. Därefter har de satsat på miljö-klimat och har gott självförtroende på det området. Det händer mycket på energiområdet, på material utan gifter och de dokumenterar så att allt ska kunna återanvändas. De tänker och agerar cirkulär ekonomi.

Vi lyssnade på NCC, på HSB, på A-betong och Cementa. Det senare är väl koncernnamnet där A-betong ingår. Lite osäker men så måste det vara. Cementas vision är ”noll koldioxidutsläpp under produktens livscykel”. Medlen är energieffektivisering, biobränslen, nya cementsorter, koldioxidupptag i betong, koldioxidavskiljning, lagring eller återvinning. Går inte in på detaljer. Impad av medvetenhet och ansvarstagande.

Nåväl. Vi såg och hörde om nya bostäder, mestadels bostadsrätter, fina som snus och de går lätt att sälja. Priserna är två miljoner och uppåt. Pooler och takterasser, tvättstuga i varje bostad etc. Mycket miljö- och energitänk, utan tvekan. Men nu ska ju Agenda 2030 omfatta även social hållbarhet! Alla människor ska ha tillgång till ekonomiskt överkomliga bostäder. De vi såg idag kan tillräckligt många efterfråga, men långt ifrån alla. Där är den stora utmaningen. Hur skapas bostadsområden och bostäder så att alla unga kan flytta hemifrån, när de är vuxna? Hur skapas bostäder som studenter, låginkomsttagare och nya svenskar kan efterfråga? Hur ska alla kategorier människor få en chans att träffas och prata med varandra? Jag ser fram mot fler sådana här möten då kommunikationer (som också hör till mål 11) diskuteras och så den sociala hållbarheten med särskild tonvikt på barn, äldre och kvinnor. Som det står i FNs Agenda 2030, som Sverige skrivit under och Växjö kommun har beslut på att bidra till att förverkliga.

Tack till Sustainable Småland – bra initiativ! Lärorikt. Vet mycket mer om betong t ex.

Så till Destination Småland och styrelsemöte. Som i alla bolagsstyrelser inte så partipolitiskt. En kan ta upp diskussioner och frågor och det är ingen som yrkar avslag. Allt för bolagets och uppdragets bästa. Jag informerade om att ett förslag att göra en strategi för besöksnäringen är på väg till Växjö fullmäktige. En M-motion, som jag livligt understödjer. Tog upp frågan om ”idrottsturism” – Växjö DFF.s framgångar – vad kan Destination Småland göra?  -Inget självklart svar ännu, men jag tror det finns ett vakuum. Kvinnors fotboll har nyss blivit intressant. Kan den här regionen göra något av det?

Underbar kväll! Maken L sitter och sliter med budgethandlingar inför två dagars regionfullmäktige. Avundas inte. Så glad att i morgon är det fullt med möten och sedan är det ett på onsdag och så är det semester!

Carin Högstedt

170619

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se