15. jun, 2017

Den blomstertid nu kommer, skattedebatt, 25 milj mindre till äldreomsorg

Så är det bara resten kvar. Budgeten fastställd efter många timmars prat. Nu ska (V)äxjös Kommunnytt skrivas, redigeras, tryckas och delas ut i ca 10 000 ex. Jag blir lite ur balans av så mycket sittande, lyssnande och ältande med mig själv. –Säga något eller avstå? Vilket är bäst i varje läge? Självfallet vann den moderatledda alliansen M+C+L+KD+MP och det betyder att äldreomsorgen ska bantas med 25 milj kr. Det betyder också att kommunhuset ska säljas och en vinst på 70 milj kr ska in i kommunens verksamhet. Lösa boliner kan tyckas. Men den här alliansen har haft tur många gånger. Nya statsbidrag, utdelning från Kommuninvest m fl plötsliga inkomster har räddat boksluten.

Det blev inga nattmanglingar. Med nuvarande system med en budget som ställs mot en annan blir det en votering och utgången är given. Ingen spänning överhuvudtaget. Förr kunde det bli kanske 25-30 voteringar och utgången var inte klar i förväg. Det gick att få igenom ändringar. Och ja, det var i alla fall roligare förr!

För de som lyssnade på debatten var det möjligt att urskilja den ideologiska skiljelinjen mellan de styrande partierna och oppositionen S+V. Det gäller finansieringen, mål och medel. Skattehöjning kontra att ta från bostadsbolagen. De 38 ören vi föreslog att skatten skulle höjas med upprörde de borgerliga väldeliga. De 20 kr som medborgarna redan betalar i skatt i kommunen nämndes inte. De 38 örena däremot skulle få människor att välja bidrag istället för arbete. Just den 100-lappen/månad för de med vanliga inkomster var ifrågasatt i snart sagt varje inlägg från motsidan. Vi förklarade gång på gång att vi med hjälp av de 71 milj kr, som det ger till den gemensamma kassan till skola, vård och omsorg, kan bevara välfärden och att de med låga inkomster tjänar på den gemensamma solidariska finansieringen. Det intressanta är att när omsorgen om äldre och personer med funktionsnedsättningar ska skära ner med 25 miljoner, så ska det inte drabba verksamheten! Ingen vill vidkännas att det kommer att ha betydelse, fast summan är så stor att den motsvarar 50 tjänster. Nä, där går en ledamot från C upp i talarstolen och räknar upp allt gott som omsorgsnämnden vill genomföra, till synes obekymrad om att undersköterskorna redan är för få och många är stressade och pressade. Han är en hedersknyffel egentligen, stolt över sitt uppdrag i nämnden. Men de ”effektiviseringar” som ska göras – de kommer inte att gå oförmärkt förbi.

Nu kl 9.30 onsdag förmiddag gör jag paus för att gå på skolavslutning i Sandsbro skola. Ett barnbarn slutar tvåan, ett trean. Vädret sådär men det regnar inte. Det är viktigt för det är skolgården som gäller. Gympasalen brann ju ner vid årsskiftet. Sedan är dagen fylld med skrivarbete. Återkommer ikväll.

Fast nu, 14.30, har jag fått paus! När jag efter skolavslutningsfirande kom till partiexpeditionen  hade kamraterna i redaktionen klarat av det mesta med flygbladet. Nu återstår tryckning och utdelning av ca 800 ex i södra kommundelen idag. I morgon på Storgatan och Willys Teleborg, lördag ”röd lördag” med kaffe och flygblad på Storgatan igen. Måndag-tisdag nästa vecka fullt upp, men sedan lugna gatan till början på augusti. Så skönt!

Skolavslutningen gick jättebra. Alla klasser sjöng en sång, sexorna, som slutar Sandsbro skola, fick presenter och tal av skolledningen. Allt avslutades med Den blomstertid som kommer. Och det slog mig. Den sjöng vi när jag gick i skolan också. Men den är inte uppdaterad. De blommor vi plockade då och tänkte på är nu överblommade. Visst är det så? Syrenerna, lupinerna. De förra är helt över, lupinerna har blommat ca 10 dagar. Tankeväckande.

En sommarpratare ska jag inte missa: 14 juli, Johannes Anyuru, författare, poet med rötter i Växjö. Lovordad för den senaste boken om mödrarna som ska gråta (tappat korrekt titel just nu). Sommarläsning hoppas jag.

Carin Högstedt

170615

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se