10. jun, 2017

Besök på Rättspsyk, "från nervdroppar till meningsfull vardag", budgettal och kval

Igår skulle mamma blivit 101 år, om hon levat. Brukar försöka frigöra mig från vardagen just den dagen. Det brukar vara fint väder. Igår dock ett mycket intressant besök tillsammans med regiongruppen (V) på Rättspsyk i Växjö och efterföljande lunch och möte ute på Sigfridsområdet.

Biträdande verksamhetschef gav en ingående presentation av Rättspsykkliniken och svarade på många frågor. Sedan fick vi av flera andra personal info om bemanning, rekrytering, sysselsättning, aktiviteter, utslussning, möjligheter till studier och mycket annat. Skriften ”Från nervdroppar till meningsfull vardag”, Rättspsykiatrin i Växjö 100 år, fick vi med oss. 1906 togs de första patienterna emot. Lönerna 1917 var för en överläkare 8 900 kr/år. Manlig skötare 660 kr/år och kvinnlig skötare 370 kr per år. Alla anställda hade fri bostad och värme.

Motiverande samtal och varierat utbud av aktiviteter är delar av behandlingskonceptet. Säkerhet är högprioriterat. Svårt med rekrytering av sjuksköterskor. Förstod att i utbildningen av sjuksköterskor inom den somatiska vården ingår ungefär en dags utbildning i psykiatri. Tala om att kropp och själ hör ihop! Det måste gå att ändra på! Jag ventilerade våra tankegångar kring universitetssjukhus och nischen rättspsykiatri. Två gånger har vi motionerat om det utan att få politiskt stöd. När vi talar med professionen så brukar det vara positivt. Så också här.

1907 bildades en lokal fackförening som anslöt sig till Svenska hospitalpersonalens förbund. Ledningen där sa dock nej till att kvinnor var medlemmar och efter att ha hotats med avsked, så lämnade de facket. Men 1917 ändrades inställningen. Nu fick kvinnor bli medlemmar. 1967 tog Kommunal över ansvaret för de fackliga frågorna. Ja, jag kan inte låta bli att läsa lite i den fina och intressanta historiska skriften vi fick.

På det efterföljande gruppmötet pratades mycket om S+V+MP-budgetförslagets innehåll. Alla verkade glada och nöjda med det.

Hem rätt tidigt på eftermiddagen och lagade god mat – igen. Vi har återupptagit att laga mat från grunden – efter en period med för mycket hämtmat och lite slarvigt. Nu är det rotfrukter och grönsaker i gryta med egenodlade kryddor och något grillat till det. Såg en mycket fin Amiral (fjäril) på altanen och bestämde att det var nog en hälsning från mamma.

Lördag förmiddag nu. Trist väder. Fullt med måsten – budgetanförande och djuplodande genomgång av mina ansvarsområden. Vi har delat upp de olika politikområdena mellan oss i fullmäktigegruppen. Tisdag-onsdag fullmäktige, heldagar. Sedan nertrappning, skolavslutning (barnbarnen), midsommar…

Carin Högstedt

170610

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se