7. jun, 2017

Presentation budget S+V, spöregn, skattehöjning kontra uttag av bostadsbolagen

Vilket ösregn! 20 mm hittills idag och 12 mm gången natt. Det är en välbehövlig rotblöta, men inte något kul väder, höstlikt, kallt.

Intensiv dag med det ena efter det andra och gemensam presskonferens S+V om vårt budgetförslag. Ingen köbildning men Smålandsposten och Vxonews (nättidning) där och frilansjournalist gjorde intervju innan. Bra jobbat av ”politiska samordnaren” Julia Berg, som hållt i trådarna för att sy ihop budgeten till en helhet. Den skiljer sig i väsentliga delar från den borgerliga. Det gäller finansieringen – skattehöjning kontra uttag från bostadsbolagen. Det gäller prioriteringar. S+V höjer skatten med 38 öre vilket ger plus 71 miljoner. Det motsvarar exakt den summa som de borgerliga sänkt skatten med under sina regeringsår. S+V lägger intäkterna på framför allt skolan, men även omsorgen och kultur-fritid. Där ska vi satsa på ridsporten. Skolan handlar om plus 153 milj kr som ska användas till färre barn i förskolans grupper/de lägre klasserna, skyddskläder för personal, fler kompetenser i elevhälsan, fler pedagoger. Det är mycket som behövs. Inom omsorgen skiljer det 30 miljoner kr mellan de båda förslagen, där S+V vill öka och majoriteten dra undan medel.

Skrev under eftermiddagen ett manus på ovanstående tema till baksidan på (V)äxjös Kommunnytt, som ska komma ut nästa vecka efter två dagars fullmäktige, både ordinarie sådant och budgetfullmäktige.

Såg att moderata kommunalrådet Rosengren gjort en analys av vad vår skattehöjning och S+V+MP-ledningens i Region Kronoberg föreslagna skattehöjning skulle göra för ett hushåll med en polis och en universitetslärare ( såg det på twitter), som tjänar drygt 70 000 tillsammans per månad. Har inte kollat rimligheten i beräkningen, men en högre skatt på 7 000 ca på ett år skulle det leda till enligt Rosengren. Det kan faktiskt detta par uppskatta (hm) om de ser till vad de får för pengarna: Tryggare barn, sjukvård, ålderdom, fler lärare – öht ett bättre samhälle för flertalet. Långt ifrån alla är skräckslagna inför skattehöjningar som går till exempelvis vården. Nästan alla har anhöriga som är beroende av mediciner, vård och omsorg varenda dag. Väldigt många är villiga att betala lite mer för att bidra solidariskt till en god framtid.

Strax till V.s kommunala grupps möte. Valfrågor, budgetrapport med mera.

Carin Högstedt

170607

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se