5. jun, 2017

Islossning och virus, mandarinand, spillkråka, Good girl, budgetläsning, Vena

Klämdag utan något inbokat möte. Solen på väg fram. 6 mm regn sedan igår eftermiddag. En spillkråka här utanför, mellan altanen och sjön. De finns i Fyllerydsskogen, men jag kan inte påminna mig att vi haft någon på så nära håll tidigare. En fågelgåta fick sin upplösning igår. Pratade med ett par kvinnor som passerade utanför om storlommarna, om skäggdoppingen och så nämner de mandarinanden! Den andfågel som maken L såg i våras (jag var bortrest) som var mycket färggrann och vi till slut bestämde mest liknade en bläsand – det var en mandarinand. Den uppmärksammades av ornitologer, berättade kvinnorna. Mandarinand är en östasiatisk fågel, som också har en fast population i England, enligt fågelbok. Ja, här händer saker om en ger sig tid att ha korpgluggarna öppna.

Inblicksredaktionen på Smålandsposten har en bra serie om hur arbetsplatser kan befordra trivsel och låg sjukfrånvaro med delaktighet för all personal, kommunikation till alla. Läser om Konga Mekaniska, som nyanställt 25 personer bara i år. Företaget verkar i ortens föreningar, har funnits i 30 år och ser långsiktigt på sin verkstad som producerar vagnar. Konga Mekaniska, värt ett studiebesök. Så mycket lidande och resurser som skulle kunna sparas om alla hade en trygg anställning, inflytande och makt över sin arbetssituation.

Göran Greider har gett ut en trädgårdsbok. Hans favoritblomma är dahlia. Han har berättat i Kloka Hem om hur han längtar hem till blommorna, när han är i Almedalen, ja, han har ångest redan innan han åkt. Greider menar att vi behöver mer tid för att odla och därför behöver vi kortare arbetstid. ”Jag tror att vi arbetar för mycket idag. Det håller på att äta upp oss och det förstör planeten. Jag tror att en reform där vi sakta rör oss ner mot 30-timmarsvecka är en förutsättning både för att demokratin ska fungera bättre och för att vi ska få förutsättningar att odla mer.” (Dagens ETC, Lisa Persson). Se där – ett argument till för kortare arbetsdag!

På tal om odlingar; fikonträdet har överlevt vintern ute – helt klart att det är fullt liv i det. Olivträdet var jag tveksam om – trots att det varit inomhus, men nu är det igång! Praktdahlian från förra året, som varit i förrådet under vintern – nej, det gick inte. Det är kallförråd. Det enda materiella jag saknar: Bra förråd för övervintrande växter och en öppen spis.

Läser om fall av mjältbrand i Sibirien. En pojke dog. När isen smälter så kommer gamla virus upp. I detta fall en död ren som legat nerfrusen i permafrosten i 75 år. Smittor kan slippa loss  på grund av klimatförändringar. I Sibirien ligger spanska sjukan, böldpest och smittkoppor strax under permafrosten. Även gruvdrift kan släppa loss sådana krafter. Hemska framtidsutsikter! (Källa: Dagens ETC 19/5)

I Dagens samhälle nr 20 2017 ser jag att Borås kommun ska ta bort all plast från de kommunala köken. Radikalt beslut. Och grattis Halmstads kommun som enligt Tillgänglighetsbarometern är bäst på tillgänglighet av kommunerna. 197 kompletta svar kom in. Växjö är inte med bland de 10 bästa – eller de 10 sämsta. Ska kolla var vi hamnade.

Fått en hel utredning om ”Trafiken i Växjö stad” av privatperson. Lysande helt enkelt om vad som kan göras istället för den storskaliga Trafikplats Fagrabäck för 280 miljoner! Underbyggd analys av ”problemens” storlek. Blir mer och mer stärkt i motståndet.

Igår ett trevligt besök av min bror Peder med hustru Lorene, som var på väg från Malmö till hemmet på Gotland och stannade till. Vi planerar den årliga släktträffen till början på augusti och i framför allt  Venatrakterna, där vår farmor och farfar har djupa rötter.

Två måsten idag: Läsa in de borgerligas förslag till budget för Växjö kommun och stryka. I övrigt kanske kaffekalas för barn och barnbarn? Idag eller i morgon. Vädret får avgöra.

Läser Mary Kubicas Good girl. Höll mig vaken ett bra tag i natt.

Carin Högstedt

170605

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se