2. jun, 2017

Barnahus, knyta band, Pride Älmhult, cykelpendling, V-motioner, grillos över nejden

År 2006 skrev Elisabeth Risedal (V) den första motionen om ”Barnahus” i Växjö. Den blev väl mottagen. Vem säger nej till att fyra myndigheter samverkar för att barn som utsatts för övergrepp ska kunna möta dessa myndigheter (åklagare, polis, läkare, socialtjänst) på ett och samma ställe? Men det hände inte så mycket. Sedan skrev nuvarande (L) motion till Regionfullmäktige om Barnahus. Under hela tiden har Rädda Barnen verkat för att det ska bli verklighet. Idag invigdes Barnahus i bra lokaler och med många glada människor från hela länet. Äntligen! Symbolisk invigning genom att knyta ihop fyra band istället för att klippa band. Det finns för övrigt 30 Barnahus i Sverige, så det är ingen extraordinär historia, bara ett fullföljande av en god idé, som borde ha varit genomförd för länge sedan. Det talades mycket om det idag, den tid det tar ibland för att genomföra något som alla är överens om är bra. Märkligt fenomen egentligen. Roligt med alla dessa engagerade människor som informerade om och visade hur det ska fungera. Poängen är alltså att barnet ifråga sätts i centrum och slipper går från ena myndigheten till den andra. Tryggare på alla sätt. Ingen ska falla mellan stolarna.

På förmiddagen gick jag upp till diariet i kommunhuset med en nyskriven motion om pendlingscykelvägar från orter i kommunen som ligger upp till 1,5 – 2 mil från stan. Vi tror att med miljötänk och elcykel, så kommer många fler att vilja pendla per cykel, även om det är så pass långt. På disken i diariet låg en nyinkommen överklagning från Naturskyddsföreningen, som nu alltså överklagat intrånget i naturreservat Fylleryd. Bra! säger jag. Det är inte vilket naturreservat som helst. Det ligger i stan, det är nära för väldigt många boende, det är flitigt använt och omtyckt. Det kan verkligen ifrågasättas om biltrafikens bekvämlighet ska gå före växjöbors behov av natur, rekreation, motion och biologisk mångfald. Ska bli intressant att följa utgången. (V) är enda partiet som motsatt sig trafikplatsen och intrånget i naturreservatet. Men det finns en folklig opinion mot. Idag återigen en mycket bra insändare i Smålandsposten!

Åkte Älmhult fram och tillbaka igår kväll och deltog i Pride Älmhult. Glatt och ungdomligt, god stämning. Kan inte bedöma hur många som deltog, men där var gott om folk.

Nu sätta på grillen och i morgon ledig lördag!

Carin Högstedt

170602

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se