19. maj, 2017

God mat med sällskap, tunga steg, skäggdopping med 11 ungar, dikt o verklighet, miljömål

I torsdags var maken L och jag på besök hos makens läkare på onkologen. Vi brukar gå med rätt lätta steg därifrån, alltsedan diagnosen juli 2014. Behandlingar har hållit cancern i schack. Så inte denna gång. Tunga steg. Turbulens i kropp och själ, även för mig som ”medsjuk”. Ny behandling omgående och vi inrättar oss efter det, samtidigt som vi fortsätter ta en dag i taget och gör bästa möjliga av den. Det betyder att vi är fortsatt aktiva på uppdrag och i föreningslivet.

Det är fantastiskt väder. Jag vaknade vid fyra-tiden, hämtade tidningarna halv fem, gjorde frukost och konstaterar nu att det var 12 grader, när jag gick upp och kl sju är det 18! För första gången på rätt många år finns det en häckande skäggdopping här. Den var alldeles vid stranden med sina elva ungar häromkvällen. Många ungar att hålla reda på. Förr om åren (vi har bott här i 30 år) var skäggdoppingen ett stående inslag i fågellivet, sedan borta och nu här i Toftasjön igen! Så graciös, så vacker och elva dunbollar…

Igår kväll var det årsstämma med vår bostadsrättsförening. Valberedningens förslag (jag är sammankallande) gick rakt igenom och vi i valberedningen valdes om. Goda smörgåstårtor och på ”övrigt” talade vi om solenergi, laddstolpar för elbilar och om spisfläktarna som är högljudda. Vår spiskåpa är dessutom trasig och det finns inga att ersätta med längre. Utgångna.

Smålandsposten har i ett reportage uppmärksammat att Växjö kommuns miljömål inte uppfylls. Det är inte så illa som på den nationella nivån, där ett av ca 15 mål eventuellt uppfylls, men alldeles för många mål på den kommunala nivån är på väg åt fel håll. Detta har (V) uppmärksammat gång på gång. Det är som om luften gått ur den politiska ledningen när det gäller miljön. De tar inte heller chansen när vi bjuder dem på förslag som skulle kunna leda framåt och reparera fasaden på Europas grönaste stad. Solenergimotionen – nix. Får se vad som händer med vår ”plastmotion”, om mikroplaster och annan plast. Trafikplats Fagrabäck leder till mer bilism, inte mindre. Och det sväljs med hull och hår.

I gårdagens Smålandsposten har Liberaler i Växjö en artikel om ”Bra mat måste vara en integrerad del av vården”. Det är ingen hejd på vad gott som (L) önskar de äldre och driver i Växjö kommun: Fler rätter att välja på, hemtjänstpersonal som äter tillsammans med vårdtagare, ökad måltidskompetens i hemtjänsten. Som exempel. Men varför säger de inget när kommunen nu drar ner på ekologiska livsmedel, slutar med KRAVcertifieringen och sparar på kompetensutvecklingen hos personal. När (V) ville att hemtjänsten skulle i något område få testa att laga mat hemma hos vårdtagarna (åt de som ville) så var det nej att ens försöka. Citat artikel: ”Alla vårdinrättningar bör ha egna tillagningskök”. Gäller det inte skolor/förskolor också? Där avskaffas en rad tillagningskök i kommunen för närvarande. Den måltidspolicy som Växjö fullmäktige antagit, som är tämligen bra, den levs inte upp till. Det sparas på måltiderna! (L) styr kommunen ihop med (M), (C) ), (KD), (MP). Jag får inte ihop de lovvärda ambitionerna i artikeln med den praktiska och reella politiken som förs.

Carin Högstedt

170519

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se