16. maj, 2017

ETCVäxjö, solenergi, solstrategi, nattomsorg, nattarbete, handgräsklippning,

18.00 tisdag kväll efter fullmäktige är jag hemma på altanen. Bra! Lagom långt fullmäktige men inte så engagerande för min del. Vi har ju ältat behovet av nattomsorg för föräldrar med nattarbete antingen de är inom vården eller kör långtradare så många gånger. Vi kan inte ens över blockgränserna komma överens om att låta folk få anmäla sitt behov, ta reda på fakta. S+V har gjort särskild skrivelse om att förälder med behov av omsorg på natten för att kunna arbeta skulle få uttrycka det. Det avslogs! Inte särskilt proffsigt från majoritetens sida att säga nej till att ens ta reda på fakta. Självfallet finns det förälder med svårigheter, beroende av någon grannes välvilja, med oro och ängslan inför varje nattpass. Nattomsorg ska ge trygghet för föräldrar och barn. De flesta löser det med hjälp av anhöriga, andra har inte den möjligheten, men är beroende av arbete för sin och barnens försörjning. Nattjobb är inget konstigt, inget sällsynt. Vi ska vara tacksamma för att det finns nattarbetare. En del av dem har barn som behöver omsorg på obekväma tider.

Vänsterpartiets eminenta motion om ”en strategisk satsning på solenergi” hänvisades till arbetet med Agenda 2030. Endast V röstade för bifall. Jag är helt säker på att det är precis som jag sa: Solenergin är inne i ett utvecklingssprång och Växjö kommun borde satsa nu och göra som andra kommuner: Ta med solenergin in i stads- och bostadsområdesplaneringen på ett tidigt stadium. Solenergi avger inga utsläpp och bullrar inte. Driften är verkligen ren och stör ingen. Tja. Inte direkt negativ inställning, men lite tråkig. Europas grönaste kommun borde verkligen hotta upp sig och vara förebild. Vi finns inte med i någon tabell över solkraftsinriktade kommuner!

Trevligt möte med Växjö-ETC-gruppen igår kväll. Träffade redaktionschefen för denna veckotidning som kommer ut med första numret nästa fredag, klämdagen mellan Kristi Himmelsfärd och lördagen.  Helt fantastiskt. Har inte ord för att uttrycka lyckan över att detta blir verklighet! När jag ser historiskt på den mediala utvecklingen i Växjö med omnejd, så är det en enda serie avvecklingar. Går det att driva en röd-grön veckotidning här i dessa tider, en papperstidning? I så fall ett trendbrott och jag ska göra vad jag kan för att det blir hållbart. Mötet ägde rum på Fria ordets hus. Kändes perfekt.

På förmiddagen idag kommunstyrelsens arbetsutskott med bl a information om Länstransportplan 2018-29. Jag har följt denna plan i många herrans år i styrelsen för Länsstyrelsen, när det fanns en politiskt tillsatt styrelse där, och i Regionförbundet när det var kommunalförbund och ingen äkta region, som numera Region Kronoberg. Känner att jag skulle vilja vara med och besluta, styra och ställa. Det är jätteviktigt att satsa på järnväg och cykelvägar och arbeta för att minska bilismen! Nu får kommunen ett förslag på remiss så småningom och vi kan ha åsikter, men det är Region Kronoberg som har beslutanderätten.

Sitter och tittar på handgräsklipparen som jag hämtade i föreningens förråd igår kväll. Den står kvar här. Jag är inte färdig. Det är tungt att klippa långt gräs. Dessutom har jag köpt ett antal växter som ska planteras. Det blir säkert bra men jag är något trött efter denna dag och cyklandet. I morgon ska vi producera  (V)äxjös Kommunnytt och sprida söderut i kommunen. Förhoppningsvis. En vet aldrig vad som kan hända i produktionen. Vikmaskinen är f ö sönder. Ja, den viker ett A4 till ett behändigt A5 och gör det lättare och snabbare att dela ut flygbladen i brevlådor och till folk i händerna.

Det är lite liv i fikonträdet. Olivträdet är jag osäker på. Alpklematisen blommar vackert. Maken L hittade den vild (ja inte detta exemplar) i franska Alperna när vi letade efter ”Filosofernas berg”. Det är en annan historia.

Carin Högstedt

170516

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se