11. maj, 2017

Integration, folkbildning, ABF, Katedral, teater, tandläkarpraktik, lyckliga stunder

Kom till Växjö från Borgholm igår vid 16-tiden, rätt utmattade av två dagars sittande med siffror hit och dit. Rätt nöjda också överlag. Vi var effektiva under Åsa ledning, Åsa Karlsson Björkmarker (S). Nu återstår i stort sett att formulera tankarna bakom siffrorna och få dem på rätt plats. Själva ”målområdena” är omgjorda och det som tidigare stod under avsnitt ”Trygghet, säkerhet, folkhälsa” ska nu in under två olika nya områdeskapitel. Tja, det är inte särskilt intressant för någon utomstående. Det är bara det att det tar tid. Det är det jag försöker säga. Och tid är en bristvara. Men förändringen kan leda till nya formuleringar och tankegångar…

Min partikamrat Eva-Britt Svensson, som också var med i Borgholm, och jag hade sedan styrelsemöte med V Växjö kl 17.00 och det varade till 19.30, ovanligt länge. Nya ledamöter, stora ambitioner, många innovationer som ska sätta sig – det tar tid. Nu har vi för övrigt kallat till första valledningsmötet för att göra en grov tidsplanering fram till valet. Valet 2018 tar redan tid.

Växjö Pride denna vecka och väldigt utbud av seminarier, diskussioner och debatter. Jag missar allt, men inte paraden på lördag! Samling 13.00 på Norrtulls parkering, paraden startar 14.00. Överallt i stan syns regnbågen!

Och mitt i denna dag med mycket stress, så kommer lyckliga händelser utöver regnbågen. Hos tandläkaren – bra samtal om de nyanlända jag träffade på förra besöket och som validerades. Vi var båda väldigt glada över att allt går bra ibland. Hen berättade också om en praktikant de haft, som fick avslag på asylansökan. Hen anställdes då och de trivs mycket bra med den lösningen. Tandläkaren och jag var dessutom överens om att detta besök var ren lyx eftersom jag nyss varit där. Någonstans har det blivit fel. Nu kunde vi skjuta nästa besök ett år fram i tiden, peppar, peppar.

Så till Katedralskolan och besök i en klass, där ABFs projekt We Act (finansieras av Arvsfonden) kompletterar undervisningen av svenskintroduktionen av unga asylsökanden/tämligen nyanlända. We Act lär ut svenska genom teater/rollspel. De har haft dessa ungdomar (ca 20 var där) i ett år och ledarna håller nu på att skriva handbok i sin metod. Jädrar vilken lektion! Min partikamrat Atti och jag var rörande överens med deras ordinarie lärare och ABFs administratör, som också var där, att det var en mycket rolig lektion och att ungdomarna var väldigt med på noterna i övningarna. Fokus, känsla, rörelse, lyssna, säga på svenska – alla deltog. Ledarna jätteduktiga. Tänk vad folkbildningens rörelse kan åstadkomma i samarbete med en gymnasieskola! ABF vill att metoden sprids och det får vi försöka bidra till. Jag lovar; ingen som är publik här kan annat än imponeras. Ledarna berättade att i denna samling ungdomar finns bl a en pianist och en del är och har blivit mycket teaterintresserade och går ofta på föreställningar i Växjö. Integration, säger jag. Det funkar.

Nu strax till styrelsemöte med Bibliotekets vänner och sedan till Hjortsberga och årsstämma med Leader Linné Småland. Inte rast och ro, men omväxlande dag.

Carin Högstedt

170511

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se