6. maj, 2017

Kulturskola för alla, Gemla, Micki, Solgården, måltidsdoft, dans, samhällsråd, landsbygdsutveckling

Ringduva kuttrar. Hen sitter i alen framför näsan på mig. Maken L premiärbadat i sjön. Jag hemma efter en rejäl tur till Markaryd, där (V) haft sammandragning för att lansera att det  nu finns en partiförening även i Markaryds kommun och att en lista till kommunvalet kommer att finnas 2018. Vi är några från Ljungby och Växjö som stöttat den lilla nybildade föreningen idag genom att finnas i Markaryd och Strömsnäsbruk med information. Gav mersmak! Toppenväder! Meningsfullt om än långväga.

Maken L inte bara badat utan även städat inomhus. Igår planterade jag, fixade och donade, släpade jord och gödsel. Inte klart men jag är nöjd med att ha en chiliplanta, persilja, tomat (namnet är Totem, vilken sort jag har goda erfarenheter av) och avdelningen Provence på altanen har utökats med en Kanariepalm. Ja, det låter nog märkvärdigare än det är. Det är ett enda sammelsurium faktiskt! Måtte bara inte frosten komma!

Nu ska vi snart till konserthuset i Växjö stad och bevista Kulturskolans uppvisning. Där ingår dotterdotter i en dansgrupp. Ska bli spännande. Detta med dansen är rätt nytt och första gången vi ser en uppvisning av den.

Fjärilarna är här och humlor också! Otroligt vacker dag med björkar som skiftar i grönt. OM jag ska skriva en somarspaning till Smålandsposten (varje sommar ersätts de ordinarie krönikörerna med dilettanter som mig) detta år också, så måste det ske i morgon. Har ett uppslag i huvudet. Får se. Tvingar mig inte. Det ska vara lustfyllt.

I torsdag gjorde delar av fullmäktigegruppen besök på Solgården i Gemla (särskilt boende för äldre). Vi åt lunch (smakade bra, lagas på stället, doftade mat när vi kom in i matsalen) och vi pratade med enhetschefen och fick en bra genomgång. Men vad vet vi efter ett så snabbt besök? Ofta är det totalt motstridiga bilder vi får av t ex äldreomsorgen, beroende på vem vi pratar med. Generellt skulle det vara mycket vunnet – förtroende t ex – om det omgivande samhället var en del i aktivitetsutbudet. Det finns människor som brinner för att få komma och berätta, visa saker, läsa för att väcka minnen och intressen till liv. Vi i (V) har försökt motionsvägen att få igenom att äldreboendena ska kontakta det vanliga föreningslivet för aktiviteter. Fungerar inte överallt.

Här blir det en paus för dansuppvisningen!

Tillbaka igen!

Så till det nyss utvidgade leksaksmuséet, som även kommer att visa en del saker från andra industrier i Gemla, som Bergs smides berömda kättingar. Mycket väl mottagna och intressant att se dessa träleksaker och inte minst trähästarna från olika årgångar. Minns jag rätt startade tillverkningen 1886. Så kaffe, kringlor och samtal med representanter för samhällsrådet (bytt namn från sockenrådet). Mycket givande genomgång av behov och önskemål kring Gemlas utveckling. Bostäder, bredband, cykelvägar – känns igen från andra orter. Vi lovar återkoppling. Bostäder på åkern mittemot ICA/Macken – har jag alltid tyckt. Det skulle bli ett tydligt centrum i Gemla.

Så till Mickis leksaksfabrik, som startade 1944 med t ex träklossar, som fortfarande finns i produktion, fast lite förbättrade och nu med pastellfärger. Jag fick sådana 1949 i julklapp. Glömmer jag aldrig. Jag var fyra år. Det var så stort. Här jobbar idag ca 55 personer inklusive 6-7 personer inom daglig verksamhet, personer med funktionsvariationer. Micki är idag inte bara en fabrik som gör träleksaker; det är ett bredare sortiment och vi sitter i utställningshallen där vi ser olika företags produkter, som Micki återförsäljer. Så av de 55 anställda är det 15 som producerar egna leksaker och övriga jobbar på lager, med försäljning, produktutveckling med mera.

Vilken eftermiddag i Gemla! Vi kommer i V-gruppen att göra motsvarande i alla kommundelscentra inom något år. Växjö kommun har sex sådana centra utanför Växjö stad.

På torsdagskvällen till Tävelsås på kommunstyrelsens direktmöte. 130 personer i bygdegården! Förskola/skola räcker inte till. Vad görs? Kommunala bostadsbolaget Vidingehem har en plan – men den är långsiktig. Bedöms ta fem år innan förverkligande av ny förskola/skola plus bostäder. Läget är akut och brist på tomter för att bygga är stor. Inget svar direkt men inte heller sägs att barn ska flyttas till annan skola. Prognosen är fler barn framöver. Så jädra positivt! För ett antal år sedan var skolan nerläggningshotad.

Ja, nu som sagt hemma från dansuppvisningen. Nästan fylld konserthussal – ca 750 personer, förväntansfulla föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon etc. Magnifik föreställning på temat ”väsen”, det vill säga vättar, tomtar, troll, jättar och allsköns oknytt. Barnbarnet snart 10 år på scenen några minuter. Gick väldigt bra! Önskar att alla barn kunde få delta i musikskolan! Värt att avskaffa avgiften som är 950 kr per termin. Tror mixen av barn skulle bli annorlunda. Vilket jobb som ligger bakom denna föreställning!

20.30. Sitter ute och fortfarande lite sol på andra sidan sjön. Månen på väg upp. Tre ringduvor helt plötsligt här ikväll. Och alla var inte vänner.

Carin Högstedt

170506

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se