3. maj, 2017

Cykelvurpa, 1 maj med mycket folk, LSS, mikroplast i kosmetika

Mycket bra nummer av Dagens ETC idag 3 maj! Klimat och miljö-artiklar. Fäste mig särskilt vid ”Så slipper vi mikroplaster, Sex sätt att undvika och sluta sprida den farliga plasten.” De pyttesmå plastbitarna förstör havsmiljön för djur-livet, fiskar, fåglar. Största källan till utsläppen – 40 ton per år i Östersjön – är väg- och däckslitage från trafik. Så ett sätt att minska mikroplasten är naturligtvis att åka kollektivt. Samma tidning har också artikel om att ”vägar byggs trots klimatkrisen”. Det handlar om miljarder för att underlätta biltrafiken i Stockholm. Det är samma resonemang som i Växjö. Trots klimat- och miljömål, så får Trafikverket styra och göra framkomligheten för bilismen till ett viktigare mål än att minska trafik enligt miljömålen. Det är helt otroligt att ett civiliserat land fortsätter på en väg som vi vet är ohållbar! Tillbaka till mikroplasten. De små bitarna som gör så vansinnigt stor skada finns i många konstgräsplaner, i fleecekläder, i kosmetika. Jag gjorde, som tidningens skribent råder, och tittade på diverse produkter i badrummet. Med förstoringsglas går det att läsa innehållsförteckningen. Hittade vid en första granskning inte något med de ämnen som varnas för i artikeln. Men mycket återstår att granska i avvaktan på att miljöminister Karolina Skog (MP) kommer med ett svenskt förbud mot mikroplaster i kosmetika. Men hur mycket är svensktillverkat? Som Göran Greider skriver i ledaren ”Om människans skrämmande och hoppfulla tidsålder”: ”Jag är övertygad om att vår art, i biologisk mening, har egenskaper som gör oss till potentiella ödeläggare av den övriga biosfären.” Det är jag också och så mycket hopp ser jag inte, ärligt talat.

1 maj i Växjö blev en alldeles särskilt lyckad dag med mycket folk i tåget och möteslokalen var fullpackad. Flera organisationer samlade in namn, spred budskap, talade. Bergsbestigarna sjöng och spelade. Erica, estradpoet, läste egna dikter, Amanda från Ung Vänster talade och Lars Ohly likaså. Kaffet tog slut för publiken var dubbelt mot beräknat, men vad gjorde det. Det var en riktigt, riktigt bra 1 maj. Ohlys tal var personligt och började med flyktingarnas kris och slutade med LSS och hur det kan vara att få sin frihet beskuren genom beslut om inget eller mindre stöd i vardagen för människor med funktionsvariationer.

Igår tog jag cyklen – äntligen – till kommunstyrelsen m m. Lite värme och medvind. Cyklade mot bättre vetande genom en sådan där port, som görs för att hejda cyklisterna (inte bilisterna) vid korsandet av väg. Jag brukar annars gå vid den här farliga korsningen. Misstog mig på utrymmet. Cykelkorgen tog i ”porten” och jag dråsade i backen. Konstaterade att jag inte slog mig, inte brutit något, plockade upp mina prylar och fortsatte. Men… visst slog jag mig. Det visade sig på kvällen när revben och ben började värka. Men det kunde varit mycket värre. Och ingen cykelhjälm på huvudet. Det skulle barnbarnen veta om!

Vackert väder men blåser ihärdigt från sjön. Ska iväg på några möten, men en rätt så lugn dag. I morgon en intervju av ett par studenter om mångfald och miljö, tror jag, och sedan gör fullmäktigegruppen besök i Gemla, på särskilda boendet Solgården, där vi äter lunch, på Mickis och så träffar vi sockenrådets ordförande Ola Aronsson. På kvällen kommunstyrelsens direktmöte i Tävelsås. Blir en intressant och givande dag känns det som.

Carin Högstedt

170503

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se