28. apr, 2017

Freiburg grönaste staden, Trafikplats Fagrabäck, Gårdsby säteri, Länsstyrelsen - kulturhistoria

Mötet i Stockholm jag var på igår, Folkbildningsrådet, är ett representantskap där folkhögskolornas samorganisation och studieförbundens plus SKL ingår. Jag är utsedd av vänsterpartiet som ersättare i SKL-gruppen. Igår var jag inkallad som tjänstgörande. Det är två möten om året och detta var det andra mötet den här mandatperioden jag deltagit om jag minns rätt. Folkbildningsrådet är den myndighet som bestämmer hur mycket pengar de olika delarna av rörelsen ska få. Stämman är helt riggad, men följs av något föredrag. Igår en statssekreterare, Erik o jag har tappat efternamnet, som talade väl om folkbildningens betydelse för tillit och ojämlikhetens negativa inverkan. När en deltar så sällan som jag så är det mest att lyssna och lära. Men på förmötet med SKL-gruppen tog jag upp verksamhetens redogörelse för könsfördelningen i studiecirklar, kurser och aktiviteter inom folkhögskorna och studieförbunden. Det är en väldig övervikt för kvinnor som folkbildar sig! En undrar ju också hur det är ställt i landet när ”yrkeskurser inom bristyrken på folkhögskolor” gett 37 årsplatser av de 1 000 möjliga! Det är arbetsförmedlingen som godkänner kurserna och anvisar deltagare. Vilket fiasko! BRISTYRKEN. Pengarna finns. Arbetslösa finns. Vad kan problemet vara? Om detta blev lite diskussion på stämman.

En eloge till folkbildningsrörelsen som nådde 80 000 av nyanlända med sitt utbud under 2016! Mötesordförande för stämman var Vidar Aronsson (inte Andersson som jag läste först), som kommer från Gemla i Växjö kommun. Han verkar inom NBV, bor i Stockholm sedan åtta år men följer politiken hemmavid, sa han. Trevligt att prata lite med honom. Jag känner båda föräldrarna och träffade fader Peter Aronsson, professor i historia vid Linnéuniversitetet, samma morgon på stationen i Växjö.

Väl hemma ca 21.00 blev jag sittande vid köksbordet med dagens post och bland den en skrift (fått den av Åsa Karlsson Björkmarker, S) om Gårdsby säteri, en del i en serie Byggnadsminnen i Kronobergs län, utgiven av Länsstyrelsen i Kronobergs län. Gårdsby ligger några kilometer norr om Växjö och här kör vi eller cyklar ofta förbi, för att komma till barnbarnen med familj. Det är så vackert. Alltid bra för humöret att köra småvägarna här och passera Gårdsby kyrka och säteriet plus byn. Drygt 70 sidor och jag läste och förundrades över vad som en länsstyrelse kan åstadkomma. På tal om folkbildning. Godset följs från 1300-talet och framåt och startar med Ragvald Puke. Enligt 1880-talets folkräkning bodde ca 230 personer, varav 76 barn, på säteriet och dess torp. Texten är intressant, enkel och lättläst. Klassperspektiv finns med. Tack Länsstyrelsen för att vi kan ta del av byggnaders historia. Nästa skrift jag har tillgång till handlar om Karolinerhuset, gamla gymnasiet bredvid Domkyrkan, tidigare bibliotek.

Denna dag inga möten inbokade. Har delat de sista (V)äxjös Kommunnytt, kört matta till kemtvätt, köpt färdig pizza som bara ska värmas (30 år sedan sist?) och gjort pressmeddelande om 1 maj, skickat ut två nya motioner till media och … Nöjd. I morgon kommer barnbarnen för föräldrarna behöver göra vissa ärenden utan dem och jag hoppas vädret tillåter utevistelse. Var är värmen???

Läser i tidningen Växjöbladet om några växjöpolitikers studiebesök i Freiburg i Tyskland. I artikeln säger miljö- och hållbarhetsberedningens ordförande (MP) att ”Freiburg är en stad på drygt 200 000 invånare och i takt med att Växjö växer behöver vi kolla på nya lösningar. Att prioritera cykelnätet framför bilarna är något vi tar med oss från besöket.”

  1. Det är tio år sedan jag var i Tyskland på miljökonferens och lyssnade på föredrag från någon från Freiburg. Sedan dess har jag vetat att Freiburg troligen är den grönaste staden i Europa. Utan att ha varit där. Och sagt det många gånger.

  2. Så synd att inte besöket gjordes innan beslutet om Trafikplats Fagrabäck togs. Då hade vi ju kunnat enas om att prioritera cyklarna framför bilarna!

  3. Jag bara häpnar.

Nu pizzor in i ugnen!

Carin Högstedt

170428

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se