26. apr, 2017

Bruksanvisningar, byggbolag, Folkbildningsrådet, Åsbrink, 1947 likt 2017

Elisabeth Åsbrink, journalist/författare, var helt lysande igår kväll på stadsbiblioteket, när hon talade om boken ”1947”. Fullt hus i sal Galaxen – tredje gången i rad – som Bibliotekets Vänner lyckats fånga intresse för sina program så att salen är helt fylld och lite till. Åsbrink berättade om varför just 1947 och om de personer/händelser som hon valt ut att skriva om i boken. Det hände mycket inom storpolitiken det året: Indien blev en fri stat t ex. Nazister började bilda nätverk. Så kort tid efter kriget och öppnandet av de fasansfulla koncentrationslägren. Flyktingar åkte i dåliga båtar för att ta sig mot Israel/Palestina och drunknade på Medelhavet. Åsbrink ser paralleller mellan 1947 och 2017. Väl framfört tal ger mersmak och boken ska läsas, inte refereras. Den dryga timmen var en samtidsbeskrivning med rötter i 1947 och en antinazistisk/rasistisk berättelse, som uppskattades mycket av publiken av applåderna att döma.

 Samverkansrådets möte igår eftermiddag besöktes på allmänhetens frågestund av ett par föräldrar med barn med neuropsykiatriska diagnoser. De ville att ett neuropsykiatriskt centrum skulle bildas för att underlätta för föräldrar och barn. De kompetenser som finns i Region Kronoberg och kommunen ska samverka och prata med varandra enkelt uttryckt. Det är en god tanke och förslaget kan gå vidare och eventuellt bli ett medborgarförslag, var rådet från församlingen. Kanske gå via föreningarna Attention och Funkibator? hördes också.

Idag två ytterligare företagsbesök. Först Teknifo, där vi träffade Jonas Ekstedt, som berättade om detta företag som startade 1980 och nu har 21 anställda. De gör manualer, beskrivningar av hur maskiner fungerar, hur de sätts ihop etc, typ instruktioner till IKEAS platta paket, men ofta mycket avancerade tekniska saker. Beställarna är industrier eller andra företag som vill ha proffsiga manualer, pedagogisk, användarvänliga och begripliga. De har sitt geografiska område i södra Sverige och växer med en eller två nyanställningar per år.

Så till Värends entreprenad med 67 anställda just nu. De bygger bostäder och lokaler, åt Växjö kommun t ex. Här diskuterades trähusbyggnation ingående. De har nya lokaler på Arabygatan och de lägger kraft på digitalisering, så att alla anställda ska ha samma tillgång till all information oberoende av var de är.

Efter fem företagsbesök på två dagar är jag nöjd med att ha fått veta och höra mycket som jag inte haft en susning om vad gäller företagens produkter och tjänster. Växjö kommun har ca 7000 företag, så det är en bråkdel en kommer i kontakt med egentligen. Därför är dessa företagsveckor superbra och näringslivskontoret har all heder av organiserandet av dem.

Trött och imorgon med första tåget kl 6 till Stockholm och Folkbildningsrådets representantskap, där jag sitter på en plats för SKL, Sveriges kommuner och landsting. Tåg fram och tillbaka och tid att läsa, både kommande veckas handlingar och annat.

Eva-Britt Svensson och jag har idag lämnat in en motion om behov av utbildning om våld i nära relationer inom äldreomsorgen. Det är ett faktum att det förekommer och att all personal ska lära sig se tecknen och våga fråga. Våldet upphör inte för att någon blir äldre. Däremot bli en troligen mindre benägen att anmäla i en situation där en redan är beroende av hjälp på grund av psykiska/fysiska funktionsvariationer.

Som sagt; trött och slutar nu.

Carin Högstedt

170426

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se