25. apr, 2017

Billackering, bemanningsföretag, familjeföretag, utveckling, lärlingar, justa villkor

Startade veckan igår med tre företagsbesök på raken. Växjö kommun har företagsvecka och har en tur och tid så kan en få många inblickar i saker som en inte har en aning om. Men framför allt höra hur de som arbetar där, chefer, ägare, arbetare, tjänstepersoner, har det och hur framtiden ser ut.

Det var tre mycket olika företag: Kawas Bilvård har funnits sedan 1997, men flyttat runt lite. Nuvarande lokaler på Hjalmar Petris väg är perfekta för verksamheten, som är att ta hand om bilars rekonditionering och lackering. Sysselrätter 10 personer, familjeföretag. Ägaren från Irak ursprungligen. Många åsikter, nöjd med Växjö kommun, vill ändra skattepolitiken. Har med framgång haft lärling och ska ta emot en ny, troligen tjej. Ägaren sa att vi känner varandra från tidigare. Kan vara min tid på AMU-center som SFI-lärare. Här var vi en tjänsteperson och tre politiker.

Så till InPeople, som också har Head Consulting. Vi träffade Christoffer och Andreas, som har bemanningsföretag inom många branscher men inte vård eller bygg. De anställde ca 400 personer förra året och hälften ungefär kvinnor, hälften män. Två tjänstepersoner och tre politiker träffade här ett par med drivkraft och samhälls- och omvärldsbevakning, som fick igång en häftig diskussion. Finns det arbete åt många fler i verkligheten? Anstränger sig anställande företag eller ger de upp om inte kraven de har är uppfyllda till 110%? Tänker de igenom villkoren, lönen? Hur marknadsförs kommunen? Vad vet en stockholmsfamilj som tröttnat på trängsel, lång tid på resor till och från arbetet, som vill fiska med barnen en vanlig vardagskväll om Braås eller Åryd? Mycket givande samtal och jag ska ta med partigruppen på besök till nästa vår om inte förr. Bemanningsföretag kan en tycka mycket om men jag har stor respekt för engagemang, speciellt när ca 300 personer mellan 19 och 25 fått arbete genom dem förra året och de har 27-28 olika nationaliteter.

Så till Ingelstad och DIAB (Djurle Indistri AB). Återigen ett familjeföretag med sju anställda just nu. De monterar och säljer en produkt som är en ”släpkontakt”, en kontakt för att koppla ihop lastbil/personbil och släp. Det startade 1980 och produkten, lite designad och utvecklad under åren, har 80-90 % av marknaden i Sverige och Norge. Säljer även till andra länder. Tre kvinnor anställda som montörer och de är från trakten. En hade starka åsikter om Sydostleden. Ingen asfalt! Far och son som äger företaget är inne på andra verksamheter. De har byggt ett hyreshus med sex lägenheter, som vi tittade på. Det har fått pris. ”Villa gränslös”. Tilltalande planlösning, både ute och inne! Här blev det mycket diskussion om utveckling av kollektivtrafik och Ingelstad som ort.

Ja, det var lyckade utflykter, som sedan följdes av distriktsstyrelsemöte i V Kronoberg. Vi la grunden för valledning och valplanering. Nästa möte ska besluta om tidsplan för hela tiden fram till val 2018.

Nu till kommunstyrelsens arbetsutskott (jag är tjänstgörande idag) och sedan kommunstyrelsens samverkansrådsmöte. Ikväll årsmöte med Bibliotekets Vänner följt av föreläsning av Elisabeth Åsbrink om ”1947”.

Längtar efter att få plantera krukorna och hyfsa till på altanen. Har fått en röd och en vit ”Tropical coast, Dipladenia, Jade white, Diamantina” och en hortensia, men det är ju för kallt ute! Det är bra med regn, men inte iskylan. Den skadar blommor och sätter sig i själen på människor också.

Carin Högstedt

170425

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se