13. apr, 2017

Sibirisk järnsparv, svarthalsad trast, fåglar mot depp, påsklov, polis, polis, överbud

Satt ute igår kväll i kylan. Såg ett par lommar simma förbi nära stranden. Bland det vackraste en kan se. En rödhake i vinbärsbusken piggar också upp. Läste en notis om att människor som umgås med träd, buskar och fåglar mår bättre och inte så lätt blir deprimerade. Vara hur det vill med det, men de bästa stunderna i mitt liv är just naturen och fåglarna, både de nära utanför altandörren och de på vandringar i höga Alperna.

Läste under utesittandet nykomna tidningen Fåglar i Småland, Milvus nr 1 2017. Det är Kronobergs ornitologiska förening, KOF, som ger ut den medlemstidningen. Väldigt fina bilder! Den sibiriska järnsparven (två fynd historiskt) ur många vinklar ser inte ut att gilla att bli ringmärkt. Utmärkt skriven rapport från ett fågelskådningsdygn vid fågeltornet vid Södresjö i Uppvidinge kommun. Totalt under dygnet 50 arter! En blir sugen på sådana äventyr. En svarthalsad trast, sällan skådad i Småland, dök upp på Hovshaga, stadsdel i Växjö, denna vinter. I en villaträdgård. Skådare från när och fjärran kom och de bjöds in av familjen, för trasten syntes bäst från deras uterum. OM jag såg denna fågel (Hovshaga är inte långt härifrån), så skulle jag nog inte reagera. Jag har för dåliga kunskaper om svarthalsad trast. Den ser inte ut på något särskilt sätt, inte iögonenfallande. Familjen med fågeln i trädgården hade kunskaper från fågelkurs!

Så läser jag Sveriges Natur, Naturskyddsföreningen medlemstidning. Barnarbete även på ekologiska bomullsodlingar i Indien. De flesta odlingar är inte ekologiska och förutom barnarbete, så sprids gifter. Som konsumenter ska vi titta efter ekologisk bomull, Better Cotton Initative-bomull, Fairtrade, miljömärkt bomull. En halv miljon barn arbetade i bomullsindustrin 2014-15, varav 200 000 under 14 år. I tidningen finns tips på giftfria leksaker – och ett porträtt av en av mina absoluta favoriter bland författare, Tomas Bannerhed, med ursprung i Uråsa i Växjö kommun. Rubriken är: ”Bland fåglarna får själen ro”. Där är det igen! Fåglarna spelar roll för vårt psykiska tillstånd. Bannerhed har också skrivit krönikan i tidningen. Intressant att han var totalt ointresserad av natur och lantlivet när han växte upp på en gård. Han gillade skolan och sin moped. Ville bort från krav på arbete, arbete, arbete. Och så skriver han ”Korparna” och lyssnar på fåglarna i Stockholm. Så det kan bli!

Blir rädd när jag hör vad som sägs från högre ort om lagändringar, hårda tag och repressiva åtgärder. Ser framför mig hur det i förlängningen kan vara misstänkt, farligt, att känna någon som känner någon som heter Mohammed.

Undrar hur många poliser buden är uppe i när valrörelsen väl är här??? Bakom bristen på poliser, barnmorskor, undersköterskor etc  ligger åratal av misskött långsiktig utbildning av dessa och andra kategorier plus så dåliga arbetsvillkor, att redan utbildade säger upp sig. Det tar tid med utbildning, det ska ta tid. Det krävs kontinuerlig utbildning, kontinuerlig.

Det är skärtorsdag förmiddag. Maken L är på möte med regionstyrelsen. Jag ska gå på bio med barnbarnen. Har gömt deras påskägg på olika ställen här hemma.

 Ska ta det lugnt ett par dagar.

Carin Högstedt

170413

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se