11. apr, 2017

S-kongress, bokslut, 100 000 invånare 2024, solenergi, ETC Växjö, papperslösa

Tisdag eftermiddag och jag har fått för mig att det är fredag. Fast nästintill, för nu är det påskvecka. Sista arbetsdagen i morgon, torsdag bio med barnbarnen. Vet ännu inte vad det blir för film.

Öppnade skattebeskedet alldeles nyss. Eftersom det är häftigt att betala skatt, så har jag bara pussat på beskedet om restskatt. Pengarna går ju mestadels till bra saker. En och annan trafikplats kan avvaras, men personal i vård, skola och omsorg behövs mer av.

Mycket bra förmiddag 8 – 12 med bokslut igen! Låter kanske inte så häftigt men det är väldigt givande att få en genomgång av kommunkoncernens verksamheter. Drygt 6 000 anställda, ca 5 miljarder i omslutning. Det har respekt med sig.  Befolkningsprognos – Växjö kommun ökar varje år. 2024 beräknas vi nå 100 000 invånare. Alla åldersgrupper ökar. Inom några år är pensionärerna en femtedel av befolkningen. Nya invånare betyder mer inkomster men även utgifter. Ca 3 miljarder behövs för att bygga skolor, förskolor och renovera befintliga lokaler/bostäder. Genomgång av måltidssituationen. Nöjdheten måste öka enligt min mening både på skolorna och i äldreomsorgen. Tryggheten – minskning av upplevd trygghet. Inte oväntat resultat. Det är oroliga tider.

Funderar på hur många papperslösa (som nu kallas illegala), som finns i kommunen. I Sverige finns ca 12 000 med utvisningsbeslut. De befinner sig i gruppen ”osynliga”. Det är inget nytt! Däremot ser jag ingen redovisning av hur många av dessa som inte är välkomna tillbaka till något land, som alltid kommer att vara papperslösa, osynliga och illegala. Ensamkommande barn och unga är alldeles särskilt utsatta i den situationen. En del tar sig ut genom att begå självmord.

Har lyssnat på S-kongressen från och till. Tyvärr inget genombrott för amnesti för barn och unga från Afghanistan. Som för övrigt i många fall inte är från Afghanistan, utan har fötts i något annat land. En del lysande inlägg på temat migration men inte tillräckligt många. Alltid intressant att lyssna på andra partiers kongresser. De är sig lika. Samma liturgi och grund för demokratiska beslut. Kan te sig obegripligt utifrån, när en inte har tillgång till underlaget. Även ombuden kan ha svårt att hinna med i svängarna. Men – tro mig – jag har varit på många kongresser, i sista änden brukar det ändå kännas som rimliga beslut, även om en inte fått igenom sina motioner och idéer. Ibland blir de genomförda, fast lite senare, på någon annans förslag. Hoppas att allmän amnesti för barnen/ungdomarna ”från” Afghanistan är ett sådant. Det är faktiskt bråttom.

Skrev en artikel om landsbygdspolitik igår. Vi hade också kommunala gruppen-möte med tre motionsförslag av Eva-Britt Svensson, som ska lämnas in efter påsk. Jag skrev en motion om utveckling av solenergin i kommunen häromdagen. Växjö kommun är inte känd för sol precis, men solenergi kan vi bli bättre på i vilket fall. Tänker förnya kravet på textilåtervinning. Tekniken är utvecklad. Finns möjlighet att samla in och skicka till central för återanvändning och återvinning. Fick nej för ett tag sedan, men ger inte upp. Känns väldigt dumt att slänga textilier (menar inte användbara kläder) i ”brännbart”.

I morgon Destination Småland AB stämma och styrelsemöte. På kvällen möte med gruppen ETC Växjö. Prenumerationerna ökar. Nästan en fjärdedel av antalet som behövs för en start på ETC Växjö!

Sedan ledigt några dagar. Ska bli dåligt väder, så det är läge för städning. Jag tror vi har två par storlommar i sjön. De ropar ofta och – verkar det som – till varandra. Påskliljor blommar, violer också liksom scilla. Tycker både fikon- och olivträden är trötta och kanske är det för kallt för dem ute.

Ha en skön eftermiddag/kväll!

Carin Högstedt

170411

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se