6. apr, 2017

Bokslut, osäkra prognoser, validering, scenkonst, modern klassanalys

Bokslutsdag 1 för Växjö kommuns ordföranden, vice ordföranden och chefer är slut. Startade 8.00 och slutade 16.30. I morgon fortsättning på förmiddagen med start 8.00. Ingen idé med hempaus. Ska hämta föreläsaren, professor i sociologi Göran Therborn på stationen kl 18.00 och köra oss till Linnéuniversitetet, där han ska tala på ämnet ”Modern marxism – en klassanalys för 2000-talet”. Det är Vänsterpartiet Växjö, Ung Vänster och ABF som arrangerar denna kväll. Innehållet kan tänkas vara: Vad är klass? Vilka klasser finns idag? Vilka är arbetarklass? Klass och kön – hur hänger de samman? Ska bli intressant. Så jag sitter i kommunhuset och skriver lite, innan det är dags för stationen.

Bra dag med väldigt mycket information. Av bokslutet drar vi ju konklusioner till budgetarbetet, som drar igång för att vara klart och beslutas i fullmäktige i juni. Stor osäkerhetsfaktor är skatteintäkterna. Prognoser visar neråt. Samtidigt finns det gott om arbeten och arbetslösheten är på nergång. Skatten är största inkomstkällan i en kommun och det är prognoser som styr denna inkomsts storlek, när vi gör budget för 2018.

Vi började i storgrupp, 50-60 personer, sedan gruppindelning och seminarier. Bra med mindre grupper och mer intim miljö och dialog.

Lunchen blev lite av en arbetslunch, som jag hade bokat med min efterträdare i Noaks Arks riksförbunds styrelse. Vi åt på Café REKOmmenderas, ett socialt företag som är väl värt att stödjas. Vegetariskt, fairtrade, ekologiskt och alla andra sociala märkningar. Träffade andra kända gäster, som också gärna rör sig i sociala företags sfärer. Britt-Marie och jag fick utbyta lite tankar kring Noaks Arks styrelsearbete. Sedan snabbt tillbaka till Växjös konserthus och bokslutet.

Igår var jag hos tandläkaren på rutinkontroll. I det lilla behandlingsrummet befann sig tre män – lite ovanligt. Det visade sig att två av dem var på validering. Åtminstone en var tandläkare men behöver komplettera med vissa kunskaper för att vara tandläkare i Sverige. Jag tror de var från Syrien. Så jättebra att validering fungerar – om inte alltid så bra så i varje fall för dessa två! Det var ett roligt besök!

I övrigt igår ett stimulerande möte med Vänsterpartiet Växjös styrelse. Ja, faktiskt, så kan även sådana nödvändiga men rätt rutinartade möten lyfta så att en känner i hela kroppen hur det går framåt. Vi utvecklar dialogen med medborgarna. Vi bjuder in. Vi kommer att bli ännu bättre på sociala medier. Deltog också i bolagsstämma med AB Regionteatern Blekinge-Kronoberg, som ersättare för ordinarie ombud (som också var där) för en av ägarna, Växjö kommun. Både verksamhet och ekonomi under kontroll; ca 50 000 personer har nåtts av scenkonsten, 434 föreställningar, barn och unga prioriteras. Teatern är utökad med dans sedan några år och de använder helst ordet scenkonst om vad det är de producerar och visar.

Carin Högstedt

170406

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se