2. apr, 2017

Möjlig skedand, skrattmåsar, talgoxe i holken, Kristdala kyrka, minnessten över Malin o Per

Träff vid köksbordet med valberedningen inför bostadsrättsföreningens årsmöte. Söndag kl 17.00. Har blivit en tradition vid det här laget. Men det går framåt mellan söndagarna. Nästa söndag ska vi sätta punkt har vi tänkt.

Hemma från Oskarshamn. Körde långsam väg hemåt. Först mot Västervik några mil och så  min vackra favoritväg  via Blomsterhult mot Ishult. Loppisen i Blomsterhult tyvärr stängd.  Sedan mot Kristdala, där kyrkan faktiskt var öppen. Kunde äntligen fota minnesstenen över min farfars morfars farfars mor och far, Malin Klasdotter och Nils Persson, som sonen riksdagsledamoten Olof Nilsson lät resa: ”N P S & M C n äro födda anno 1700” står det på stenen av öländsk kalksten. Stenen är en gåva till kyrkan och den står i vapenhuset (heter det så? Farstun så att säga.) Om jag förstår rätt så stod stenen på gården i Skinshult och kyrkan har fått den långt senare. I kyrkan fanns några personer som förberedde gudstjänsten. Jag pratade med dem, sa mitt namn och förklarade vad jag gjorde. Damen i sällskapet sa direkt: Är du släkt med Göran Högstedt i Kalvsvik? Vi var skolkamrater i Stenbrohult. – Nä, sa jag, vi är inte släkt men vi känner varandra. Haft en del med varandra och Kalvsvik att göra.  Igår på släktforskarmässan frågade någon om jag är släkt med Josef Högstedt, det vill säga Pelle Näver, men nä inte det heller. Dessutom har jag gift mig till namnet Högstedt. Hette Nilsson, ett gångbart namn i släkten. Finns flera släkter Högstedt.

Såg en skrattmåskoloni (svarta huvuden) i Döderhultsdalen igår, rödhake också. Vitsipporna i knopp. Talgoxe i holk vi har i alen vid stranden. Maken L såg något färggrant vagga fram vid knuten. Efter moget övervägande – vi tror det var en skedand. Första gången i så fall vi har sett en sådan här hemma.

Full fart kommande vecka; gruppmöten och styrelsemöten, bokslutsdagar, kommunstyrelsen och arbetsutskott. Höjdpunkt: Ola Larsmo på stadsbiblioteket tisdag 4 april kl 18.00 om sin bok Swede Hollow! Bra författare och ordförande i Svenska Pen. En av rätt få böcker jag kan tänka mig att läsa om.  Arrangör Bibliotekets vänner m fl.

Och på torsdag kväll professor Göran Therborn om ”En klassanalys för 2000-talet”. 18.30 Linnéuniversitetet, N-huset, sal 1017. Arrangör: vänsterpartiet Växjö, Ung Vänster och ABF.

Fruktansvärd bussolycka idag med 59 personer – de flesta åttaklassare – i en buss som välte. Så tragiskt – tre döda, fem svårt skadade enligt senaste rapporterna. Arma anhöriga och skolkamrater, ett sådant fruktansvärt slut på en skidresa.

Carin Högstedt

170402

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se