30. mar, 2017

Tillgänglighet direkt, färdtjänst, bygglov, bofink, storlom, Tävelsås, bredband

Bofinkar runt knuten igår, knipa i sjön och storlommen hördes tisdag kväll och syntes simmandes igår. Dock bakslag i vårvädret. Iskallt idag även om det är några plusgrader.

Det så kallade direktmötet om tillgänglighet igår lockade mer publik än förra och första gången. Godkänt för min del. Bra frågor från publikens sida, som till större delen representerade tillgänglighetsorganisationerna. Men frågorna är på något sätt bestående. – Varför har ett nytt hus i EKO-backen byggts med en avsats så att jag som rullstolsburen inte kan komma in? Det handlar alltså om en ny byggnad i området för stadsodling mitt i Växjö. –Ja, hur kan det gått till?  Ingen där kunde svara. Jag ska åka förbi och titta på bygget. Fattar inte att sådant kan passera bygglov.

Frågor också på den mycket aktuella diskussionen om de arbetsintegrerande sociala företagens ställning i Växjö kommun med den pengmodell som den blågröna majoriteten i nämnden för arbete och välfärd inför från 1 maj. Nämndens ordförande upprepade det han sa i fullmäktige häromsistens: Alla företag ska behandlas lika och alla kan vara socialt engagerade, ICA såväl som Atrium. Där någonstans har det gått fel. Självfallet kan ICA göra gott socialt genom att sysselsätta personer med olika funktionsvariationer. Att likställa det med att t ex Atrium i Växjö, som har en verksamhet som helt och hållet går ut på att sysselsätta och rehabilitera sköra människor, ofta med betydligt nersatt arbetsförmåga, är en helt annan sak. Här ska inte tjänas pengar! Här ska människor få känna uppskattning för ett bra jobb i snicken, på kansliet, i byggruppen, på hunddagiset. Även om någon bara orkar ett par timmar i veckan. Det är inte ICA. Det är Atrium m fl liknande sociala företag. Så olika mål. Och alla slags företag behövs.

Bokade träff med regionens representanter för färdtjänsten, som deltog i direktmötet. Inte högsta ledningen, inte politiken, inte chaufförerna utan den instans  som tar emot beställningarna. Ska bli intressant. Träffade en chaufför häromsistens (i privat företag) som ville berätta om sina upplevelser av hur sjukresorna ter sig när folk ska samåka. Måste träffa honom igen och lyssna noga. Igår hade min partikamrat Maria Garmer och jag en träff med representanter för en liten bransch med ensamföretagare, som är missnöjda med kommunen, vagt uttryckt. Det är mycket att lyssna på, att anteckna och så följa upp. Inte alltid enkelt att göra något, men vi försöker.  

Idag tidigt inne i kommunhuset och överläggning med landsbygdsutvecklande tjänsteperson och ansvarig för landsbygdsutvecklingen Eva Johansson (c). Vi planerade direktmöte Tävelsås 4 maj. Bygden har skickat in vilka frågor de vill ha belysta. Det kommer att bli ett mycket bra möte om utveckling av byn, skola och förskola bland annat. Vi pratade också bredband och det faktum att det inte finns ett öre kvar för satsningar på länsstyrelsen.  På alla politiska nivåer pratas det om hur viktigt det är att alla har tillgång till bredband och - pengarna räcker aldrig! Så vansinnigt av en riksdag att en gång besluta att detta skulle marknaden sköta! Landsbygden blir därmed åsidosatt. Så jädra onödigt i ett land som kunnat bygga järnvägar och vägar, fast det var fattigt som bara den!

Avslutade denna dag med att delta i studiecirkel om Podemos, partiet i Spanien som plötsligt fick 20 % av rösterna i ett val.

Och mellan varven har jag påbörjat en motion om att utveckla solenergiutbyggnaden i kommunen. Ska se om jag blir färdig i morgon. Inte mitt bästa kunskapsområde, men jag googlar och lär av andra kommuner.

Carin Högstedt

170330

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se