28. mar, 2017

Vårtröttheten slår till, glastaket, prao, Tema tillgänglighet imorgon

Tredje dagen med sol och för årstiden höga temperaturer. Rekord i Uppsala igår – varmaste 27 mars sedan 1739! Och precis när det slår om till riktig vår – då slår stora tröttheten in över mig. Har varit så sedan jag var ung. Det är väl det som kallas vårtrötthet.

I morgon kväll, onsdag 29 mars har Växjö kommuns samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen  ett så kallat direktmöte med tema tillgänglighet, 18.30-20.15, Sigfridssalen på IOGT, Vattentorget 1, Växjö. Det är andra gången och om det inte kommer fler än förra så lär det vara den sista. På plats finns ca 15-20 personal som har tillgänglighet i sitt arbete på ett eller annat sätt, politiker och även regional personal från Länstrafiken/Serviceresor/Färdtjänst. Så välkomna! Alla dessa är där för att svara på frågor och informera.  Så kom loss nu! För att motivera en fortsättning, så bör publiken vara fler än kommunfolket, tycker jag. Förra gången var vi lika många. Jag lärde mig då att det finns mer stöd och service än jag visste om. Speciellt inom kultur-fritid. Så låt dig överraskas positivt men tveka inte att ställa svåra frågor!

Igår åkte partivännen Atti och jag runt i Åryd, Furuby och Risinge med sista 500 (V)äxjös Kommunnytt. Bästa tänkbara väder och blåsippor i Åryd. Som uppvuxen (från 10 år och till 18) i blåbärs- och blåsippemarker, så betyder det något extra när blåsipporna lyser upp i vegetationen. I Kalmar län fanns det gott om dem, i Kronoberg är de väl numera fridlysta eller? Kalkhaltig mark kontra barrskog.

På eftermiddagen deltog jag på PRO Växjös årsmöte i Tipshallen, Arenastaden. Mycket folk, årsmötesförhandlingarna gick som smort och min partikamrat Eva-Britt Svensson omvaldes till ordförande. Grattis till både Eva-Britt och PRO. Här är jag en inaktiv medlem.

Idag kom praon Emanuel till kommunhuset. Han går i åttan och hade själv kommit på att han vill se vad politiker gör med egna ögon och öron. Hela veckan är han med någon beslutsfattare. Idag hade vi kommunstyrelsens arbetsutskott och Emanuel var med där. Det var inte världens häftigaste möte, men ger ändå en bild av mötesformer och stämning. En del ord han inte förstod hade vi använt, sa han efteråt. Det var bokslutsdiskussionerna speciellt. Inte enkelt för någon att förstå exploateringsbudgetens finesser!

Nu har (V) lyckats tränga igenom glastaket som oppositionen har över sig; det är svårt att få rätt hur rätt en än har.  Två gånger. Dels ja till ”huskurage” i kommunala bostadsbolagen, dels tillgänglighetsmärkning av bostäderna. Det senare förslaget går upp i kommunfullmäktige, så det kan ju ändras men jag tror inte det. Det är för övrigt andra gången vi får ja till att inventera och beskriva på bostadsförmedlingen hur ute- och innemiljöerna i lägenheterna funkar för den som har någon form av funktionsvariation. För några år sedan fick vi igenom samma sak. Men det tog stopp med verkställigheten, för en massa hyresrätter skulle säljas istället för att göras tillgängliga. I denna dags arbetsutskott ett tydligt bifall till motionen.

I övrigt kommunala gruppens arbetsutskotts möte i eftermiddag, där Emanuel också deltog. Förberedelser av kommunala gruppen och studiebesök/ träffar med organisationer/föreningar. Med mera.

Nyhetsbrev nr 1 från distriktsordföranden är ute hos V Kronobergs medlemmar. Känns bra. Nytt medlemsregister på gång. Mycket med det och det jordiska bakom kulisserna.

Nu ut på altanen och njuta av kvällsluften.

Carin Högstedt

170328

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se