23. mar, 2017

Ranking 145 av 262 omsorg, 56% ensamma o ej nöjda med aktiviteter

Första anhalten idag ett återbesök på ögonkliniken. Nu får jag ett namn på besvären, ögonlocksinflammation. Tacknämligt. Den är mycket bättre och nu ska jag bara tvätta ögonen morgon och kväll med vatten och gärna någon kräm plus salva i ögonen 6-8 gånger per dag. Det senare är problematiskt när man sitter på möten eller är bland folk. Men hjälper det så får det gå.

Vackert väder denna torsdag och jag känner mig optimistisk efter några dagars hopplöshet. #blogg100 har jag hoppat av! Orkar inte vara aktiv på möten heldag och så samla ihop mig och skriva efteråt. Visst; jag kan skriva två meningar eller skicka en bild, men det är för enkelt. #blogg100 är hundra dagars bloggande för yttrandefriheten och sysselsätter många i Sverige. Hur många vet jag inte i dagsläget. När jag tittade senast var ca 700 personer anmälda.

Hela gårdagen lade jag och delar av fullmäktigegruppen plus politisk samordnare på att producera (V)äxjös Kommunnytt. Började 9 och var klara för avfärd till södra kommundelens byar och orter 15.30. Då var 750 blad tryckta och de stoppade vi i brevlådor i bl a Wikaholm, Tävelsås och Ingelstad. Blev nöjd med bladet, som på baksidan handlar om jämställdhet; två artiklar som tillåts fylla sidan, en av Amanda Karlsson, (V), en av undertecknad. Tål att läsas. Finns nu på www.vvaxjo.se. Kommer också att finnas live på Storgatan i Växjö 11.30 idag till ca 13.00. Och i morgon utanför Willys, Teleborg 16-17.

Största överraskningen på fullmäktige i tisdags var när Malin Lauber och jag fick varsin underbar bukett tulpaner av en tjej. Det visade sig vara från Kvinnojouren Blenda som hade årsmöte parallellt och blommorna var tack för vårt valberedningsarbete, som vi båda avgick ifrån efter några års uppdrag. Tack Kvinnojouren för de fina blommorna och lycka till med nya styrelsen. Den innehåller några nya namn och kompetenser, som vi tror mycket på och nu är två i styrelsen män.

Annars var fullmäktige rätt lugnt och framför allt med god stämning. Ett par interpellationer, Malin Laubers om stöd till civilsamhället, undertecknads om förskolan och jämställdhetsarbetet väckte intresse, konflikter (stöd till civilsamhället), kunskaper (förskolans jämställdhetsarbete i Sverige eftersatt enligt Skolinspektionens rapport 2017) och kan leda till förbättringar.

Medborgarförslag om mer kultur och aktiviteter inom äldreomsorgen var S+V mer positiva till än övriga partiet. Kanske hade det låtit annorlunda om vi före debatten fått ”Socialstyrelsens öppna jämförelser äldreomsorg” före debatten. Nu kom rapporten till en av mina partikamrater strax efter debatten. Den säger att Växjö kommun kommer på plats 145 av 262 kommuner vad beträffar upplevd ensamhet och tillgång till aktiviteter. Hela 56 % av boende i särskilda boende i Växjö kommun känner sig ensamma och är inte nöjda med aktiviteterna på sina boenden. Det är ingen ranking att vara stolt över. Dessutom har vi från vänsterpartiet motionerat om mer aktiviteter och breddat utbud. Ofta är det Svenska kyrkan och röda Korset som är engagerade. Inget fel men det ska vara bredare utbud och alla ska ha tillgång till internetuppkoppling. I åratal har vi drivit dessa frågor liksom rätten att få välja mat och innehållet i åtminstone vissa delar av hemtjänsttimmarna. Omsorgsnämnden har minst 70 miljoner i sparat eget kapital. Kan vara mer efter årsskiftet. Kan utan problem höja nivån på både mat, kultur och andra aktiviteter! Tänk – en omsorgsnämnd med 70 miljoner – kan vara mer – i kassakistan!

Om en timme ut på stan med ca 300 Kommunnytt. Ikväll distriktsstyrelsemöte och innan dess ska jag gallra pärmar och papper som är tidigare än 2010. En del ska till pappersinsamling, en del ska till Kulturarvscentrum och arkiveras. Som distriktsstyrelseordförande får en syssla med mycket diverse-arbete. Att rensa ut och få mer space är meningsfullt göra, tycker jag. Planering för total revolution beträffande möblering och möbler pågår.

Själva distriktsstyrelsen har många punkter på dagordningen, men jag tror vi klarar det på två timmar. Viktigast att de nya i styrelsen känner sig inkluderade från början.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se