15. mar, 2017

Nina Björk oh Rosa Luxemburg - drog fullt hus! Finns ett sug efter något nytt!?

Ingen diskussion på extra kommunstyrelsen om Trafikplats Fagrabäck. Begärde votering och den utföll helt enligt beräkningarna med 14 - 1. Hade lagt ner möda på den skriftliga reservationen, som är drygt en A4, men den kunde vara ännu längre; finns betydligt fler argument mot trafikplatsförslaget. Se www.vvaxjo.se!

(V)äxjös Kommunnytts marsnummers baksida ska handla om jämställdhet och min partivän Amanda och jag har ansvaret. Jag skrev min text igår eftermiddag. Den blev också lång men jag blev faktiskt nöjd med innehållet. Det handlar om förslag vi driver och ska driva hårdare för bättre arbetsmiljö i kommunen, lättare att rekrytera och färre sjukskrivningar.

Så gårdagens höjdpunkt, Nina Björks framträdande på Stadsbiblioteket i Växjö, arrangerat av Bibliotekets vänner, Studiefrämjandet och Stadsbiblioteket. ”Drömmen om det röda”, Rosa Luxemburg, Socialism, Språk och kärlek. Rosa levde 1871 till 1919, då hon mördades. Rosa var framför allt agitator, skribent, analytisk marxist, verkade i Tyskland, länge inom socialdemokratin.

Vi arrangörer inom Bibliotekets vänner öppnade kassa-arbetet redan kl 17.00. Nina var här för ett par tre år sedan och då kom inte alla in i lokalen, som har en begränsning på 150 personer, av säkerhetsskäl. Vissa hade detta i gott minne och kom tidigt. Nästan alla kom in, men kanske tio personer fick vända. Då var det verkligen fullt, både sitt-platser och ståplatser. Många nya medlemmar i vännerna. Kvällens entré är 100 kr, medlemskap för hela årets begivenheter inklusive kvällens är 150 kr. Inte så mycket att förlora…

Nina Björk talade om två teman i boken, kapitalism och kärlek. ”Om jorden skapades för alla, varför har då några mycket och andra lite?” Citatet är 400 år gammalt. Finns på något monument. Utifrån det talade hon om skillnaden på att producera för mänskliga behov eller för vinst för de som äger produktionsmedlen.  Läs boken, vetja! Den är mycket läsvärd och för mig överraskande vad gäller feministen Rosa Luxemburgs drömmar om kärlek, barn och ett vanligt liv. Jag håller på att läsa den.   

Nästa litteraturkväll som Bibliotekets vänner ordnar är 4 april, då Ola Larsmo talar om sin Swede Hollow, en bok jag helt förlorat mig i. Synnerligen läsvärd och tänkvärd, enligt min mening.

Idag en lång pratstund och diskussion inför Riksförbundets Noaks Arks styrelsemöte i Stockholm på fredag. Min efterträdare som ledamot i styrelsen kommer att vara med på mötet och i april är förbundsstämman som väljer ny styrelse. Sedan valde jag bort vissa aktiviteter jag eventuellt kunde deltagit i ikväll och eftermiddag. Valde att åka hem och skriva, läsa, titta på det vackra vädret inifrån. Vansinnigt stark blåst. Deltar i något som kallas blogg100, vilket betyder blogg varje dag i 100 dagar. Dag 14 missade jag – för trött när jag kom hem i går kväll. Skriver därför två idag. Den andra lägger jag senare på www.maqt.se. #Blogg100 är en kampanj för yttrandefriheten, men jag har dålig koll på hur och var det finns någon form av sammanfattande info om kampanjen.

Carin Högstedt

170315

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se